szerző:
hvg.hu

A prágai kocsmákban viccelődéssel és humorral igyekeznek elvenni a cseh szesztilalom és a halálos metilalkohol-mérgezés élét, és sörrel kezelik a száraz torkokat. Pedig a szesztilalom rendkívül érzékenyen érintheti az ország költségvetését is, mivel az alkoholtermékek adójára igencsak szüksége lenne a már így is recesszióba süllyedt cseh gazdaságnak.

A prágai kocsmákban, szórakozóhelyeken a hangulat egyelőre nem drámai – így jellemezte az elmúlt napokat egy Csehországban élő magyar a hvg.hu kérdésére. Személyes tapasztalatai alapján múlt hétvégén a rendhagyó állapotokat a helyiek inkább humorral, viccekkel, esetleg még több sörrel kezelték. "Aki pedig mindenképp felest akar inni Csehországban, azoknak – összhangban a prágai, sokat megélt törzsvendégek tanácsával – a drágább, de biztonságos külföldi márkák, vagy az alacsonyabb alkoholtartalmú helyi röviditalok fogyasztását javasoljuk" – mondta.

Csehországban két hete robbant ki a metilalkohol-botrány, szeptember elején az ország Morva-sziléziai régiójában több ember kapott mérgezést, 24-en pedig meg is haltak a rossz minőségű tömény szesz fogyasztása következtében. Mérgezéses esetek eközben már a szomszédos Szlovákiában és Lengyelországban is előfordultak, utóbbi helyen hárman meghaltak. A cseh hatóságok szerint mindez bűnözői csoportok ténykedésének az eredménye, akik a legtöbb esetben vodkát és rumot kevernek metanollal, hogy így növeljék az alkohol mennyiségét és növeljék a profitrátát. Eddig 41 ember ellen folytatnak eljárást, 17-en már előzetes letartóztatásban is vannak. A legfrisebb hírek szerint megtalálta a mérgező alkohol forrásait a cseh rendőrség, a két gyanúsítottat akár életfogytiglani börtönre is ítélhetik

Hatalmas gazdasági károk

A halálesetek következtében a cseh kormány leszedette a 20 százaléknál magasabb alkoholtartalmú italokat a polcokról, és megtiltotta a hasonló termékek exportját is. A szesztilalom súlyos károkat okoz nemcsak a gyártóknak, hanem a költségvetésnek és a gazdaság több jelentős szegmensének is. A nagy múltú Becherovka-gyár például múlt héten két napra le is állította a termelést, mivel mind a belföldi, mind a külföldi eladási lehetőségek bezárultak. A cseh sajtóban megjelent hírek szerint pedig a termék tökéletesítésén még hétfőn is dolgoztak a gyár szakemberei.

Az állam a 20 százalék alkoholtartalom feletti termékek betiltásával napi 25 millió korona (kb. 275 millió forint) adóbevételtől esik el, a gyártók és vendéglősök pedig napi 200-220 millió koronát nem tudnak árbevételként elkönyvelni. A vendéglátóhelyek a drágább koktélok helyett, az értelemszerűen alacsonyabb alkoholtartalmú sörök és borok irányába fordultak, a bevételkiesést ugyanakkor ezen termékek eladása nem tudja pótolni. A szesztilalom rendkívül érzékenyen érintheti az ország költségvetését is, mivel az alkoholtermékek adójára igencsak szüksége lenne a már így is recesszióba süllyedt országnak.

Elzárták a vásárlók elől a töményszeszeket Csehországban
©

Igaz, a Prágában élő magyarok szerint a szesztilalom a gyakorlatban nem teljesen valósul meg: kisebb kereskedelmi egységekben, éjjel-nappali boltokban még lehet látni röviditalokat. "Összességében elmondható, hogy a cseh hivatalos szervek nem urai száz százalékosan a helyzetnek" – mondta. Csehországban egyelőre nyíltan még senki nem mondja ki, de érezhető: csődöt mondott a cseh felügyeleti és ellenőrzési rendszer, de a cseh titkosszolgálatok és rendőrség is, hiszen néhány nappal korábban a cseh sajtóban olyan hírek is megjelentek, hogy az alkohol pancsolásáról egyes cseh miniszterek is tudtak, csak eltitkolták az információkat.

Felpörgő pálinkafőzés és alacsonyabb alkoholtartalmú likőrök

A tilalom ugyanakkor nem vonatkozik a pálinkafőzdékre (csehül "palenice"), itt továbbra is folyhat a szeszgyártás, de szigorúan csak saját felhasználásra. A 13. század óta Csehországban létező tradíció úgy néz ki, hogy a töményitalok gyártásának egyedüli forrásává lépett elő. Kelet-Csehországban egyes hírek szerint többen is attól tartottak, hogy a kisüzemi pálinkafőzés is rákerül a tiltólistára, ám ez nem következett be. Ha ez megtörtént volna, akkor "rebellió robbant volna ki a falvakban", a slivovicát ugyanis sok cseh nemzeti italnak is tekinti, és vidéken reggel is sokan ezzel "indítanak".

A Becherovka is alkalmazkodik a szesztilalomhoz: itt a 19 százalékos alkoholtartalmú citromos likőr
©

Csehországban jelenleg 10 millió liter 50 százalék alkoholtartalom feletti szesz készül 487 pálinkafőzdében, a kisüzemek tulajdonosai – a tavaszi fagyok és az aszály okozta gyümölcstermés visszaesése ellenére – úgy kalkulálnak, hogy megugorhat az érdeklődés a főzetés iránt. (A rossz szilvatermés következtében sokan azonban barackot és almát is visznek a pálinkafőzdékbe.) Ezzel az állam se járna rosszul, mivel 200 korona adót kér a töményszesz literéért.

A kisüzemi pálinkafőzés mellett a nagyobb gyártók is igyekeznek alkalmazkodni a tilalomhoz. A Becherovka-gyár például a citromos ízesítésű likőrjének alkoholtartalmát 20 százalékról 19-re vitte le. Az egyik legnagyobb csehországi likőrgyár, a Granette & Starorezná pedig azt közölte, hogy a korábbi termékek gyártását ideiglenesen szüneteltetik és új, hasonló likőröket dobnak piacra, de alacsonyabb alkoholtartalommal.

Csehországban egy átlagos napon egyes napilapok információi szerint 155-200 ezer liter tömény szesz fogy, a hatóságok szerint ennek 15-20 százaléka származhat illegális forrásból. Rumcájsz és a Kisvakond országa Európa egyik legnagyobb alkoholfogyasztójának számít (egy főre vetített sörfogyasztásban világelsők). Múlt évben egy cseh polgár 7 liternyi 40 százalékos tömény szeszt ivott meg, a tízmillió lakosú Csehországban pedig az italgyártók és forgalmazók adatai szerint 60 millió liter tömény szesz fogyott. Ezen adat értelmezéséhez ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy hatalmas a Csehországba látogató turisták alkoholfogyasztása is, ők ugyanakkor döntően inkább a sört részesítik előnyben.

Frissítették a veszélyes italok listáját
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) weboldalán is elérhető már a metil-alkoholt tartalmazó, és emiatt mérgező cseh szeszes italok listája – közölte a hivatal vasárnap. A listán jelenleg kilenc töményszesz szerepel, döntően 40 százalék alkoholtartalmú vodkák. A Nébih közleményében hangsúlyozta, hogy a cseh élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság által a 20 térfogat-százalékú vagy azt meghaladó szeszes italok forgalmazására és exportjára elrendelt tilalom továbbra is érvényben van a mérgezések miatt.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!