Szakértők szerint nem tűnik hasznos lépésnek a német E.On gázüzletágának megvásárlása, igencsak kétséges, hogy az állam egyáltalán profitálhat a cégek megvásárlásából. Abban az esetben lehet haszna a tranzakciónak, ha az egy hosszabb távú vízió része, amely Magyarországot a térség gázelosztó és -tározó központjává fejleszti. A jelek azonban nem ebbe az irányba mutatnak.

Igencsak kétséges, hogy profitálhat az E.On gázüzletágának megvásárlásából a magyar állam - írja a napi.hu. Azért nem tűnik hasznos lépésnek a gázüzletág megvásárlása, mivel nem valószínű, hogy a magyar fél olcsóbban tudná üzemeltetni a gáztározókat. Akkor lehet igazán gazdasági haszna az E.On Földgáz Storage és Földgáz Trade Zrt. megvásárlásának, ha a egy hosszabb távú vízió része lenne, amely Magyarországot a térség gázelosztó és -tározó központjává fejleszti.

A jelek ugyanakkor nem ebbe az irányba mutatnak: a tározók kihasználtsága alacsony, a magyarországi gázfogyasztás ezzel párhuzamosan csökken. Egyelőre az sem látszik, bekövetkezik-e a Balkánon a földgázfelhasználás tervezett felfuttatása, mivel ez is a magyar terv sikerének egyik központi eleme lenne.

Egy anonimitását kérő szakértő szerint nyilvánvaló, hogy a gázüzletágat átvenni tervező állami Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) számára nem áll elegendő forrás rendelkezésre ehhez a tranzakcióhoz (800 millió és 1,2 milliárd euró körüli összegről hallani), így az államnak egyéb forrásból kell megoldani a vásárlást. A nagy kérdés azonban az, hogy szükséges-e Magyarországnak egy hosszú távú gázszállítási szerződést megkötni a Gazprommal, mivel bizonyos infrastrukturális fejlesztések már elvileg lehetővé tehetik egy hosszú távú kontraktusoktól mentes, mégis hosszabb távra életképes megoldást jelentő forgatókönyv megvalósulását is.

A Gazprom európai partnerei közül Magyarország az utolsó ország, mely még nem kötötte újra ezt a szerződést. A térség országai közül ugyanakkor többen, például Horvátország rövidebb, 3-4 évre szóló rugalmasabb megállapodásban egyeztek meg.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!