szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Megpróbál életet lehelni az önsegélyező pénztárakba a kormány, például azzal, hogy a közüzemi számlákhoz is szerezhető lesz innen támogatás – írja Az én pénzem blog.

Fizethető lesz az önsegélyező pénztárakból a tandíj, a kollégiumi, de akár az albérleti díj is, valamint a minimálbér erejéig beiskolázási támogatás is – derül ki a pénztáris szektort érintő adótörvény-módosítókból.  

Az önsegélyező pénztárakból a közüzemi díjakra havonta a minimálbér 15 százaléka (most majdnem 14 ezer forint) adható majd. Ugyanennyivel lehet segíteni a lakáscélú devizahitelek törlesztését. De még számos módon pénzt lehet kivenni belőle, többek között bekerült az önsegélyezők által nyújtható szolgáltatások közé az otthoni gondozás és az idősgondozás támogatása is.

Mint ahogy arról Az én pénzem blog is beszámol róla, az önsegélyező pénztárak fénykorukban tízmilliárd forinttal gazdálkodtak, ami 2012-re 400 millió forintra olvadt, és a tagság a negyedére esett. Ennek oka az volt, hogy 2006 után komolyan el kezdték őket ellenőrizni, és a szolgáltatások köre is szűkült. Most ezen változtatna a kormány.

Az önklntes pénztárakat is megnyomják

A parlament megszavazta azt a módosítót is, amelyben kötelezővé teszi az összes pénztár számára, hogy szabályzatban rögzítsék a tagszervezők ellenőrzésének és oktatásának rendszerét, valamint a közvetítőknek kifizethető jutalom összegét. A munkáltatók által nyújtott támogatásokról is fogadott el módosítót az országgyűlés: eszerint az önkéntes pénztárakon keresztül a kedvezmények érvényesíthetőek lennének.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!