szerző:
MTI

Az arany 12 éve tartó áremelkedése, kilencven éve a leghosszabb erősödő szakasz John Paulsontól Soros Györgyig soha nem látott mennyiségű aranybefektetés felhalmozására készteti a világ nagy alapkezelőit - írja a Bloomberg pénzügyi hírportál.

A Bloomberg által 16 szakértő körében végzett felmérés szerint az arany ára jövőre minden negyedévben emelkedik majd és 2013 negyedik negyedére eléri az unciánként 1925 dolláros átlagárat, azaz 12 százalékkal lesz magasabb a mostaninál.

Az amerikai értékpapír felügyelet, a SEC kimutatásai szerint a Paulson & Co. 3,62 milliárd dollárért vásárolt SPDR Gold Trust arany alapú befektetési terméket a harmadik negyedévben, a Soros Fund Management LLC pedig 49 százalékkal növelte arany befektetéseit.

Az európai és kínai jegybankok növekedésösztönző intézkedéseinek köszönhetően növekvő inflációs és devalvációs várakozások miatt a befektetők 247 tonna, az Egyesült Államok aranytermelését meghaladó mennyiségű aranynak megfelelő befektetési eszközt, ETP-t (Exchange Traded Product) vásároltak az idén.

Annak ellenére is, hogy a november 16-án a pénzügyi szakadékról tartott megbeszéléseket mindkét fél "konstruktívnak" ítélte, a kongresszus költségvetési bizottsága arra figyelmeztetett, hogy a kiadáscsökkentések és az adóemelések problémájának megoldása nélkül az Egyesült Államoknak a recesszió veszélyével kell szembenéznie.

"Az arany a legbiztosabb fedezet a politikai balfogások ellen" - mondta Michael Mullaney, a bostoni Fiduciary Trust 9,5 milliárd dolláros pénzügyi eszközeit kezelő befektetési igazgató.

Az arany az idén 11 százalékkal, 1733,10 dollárra emelkedett a londoni piacon és a legjobb úton halat afelé, hogy sorban egymás után a 12. évet zárja nyereséggel, ami a leghosszabb áremelkedési szakasz a Bloomberg 1920-ig visszanyúló nyilvántartásában. Az arany ára 2011 szeptemberében unciánként 1921,15 dolláron érte el rekordját.

Az arany áremelkedése lényegesen meghaladja más befektetési eszközök áremelkedésének mértékét. A Standard & Poor’s 24 nyersanyag árát követő GSCI indexe 0,8 százalékkal, az MSCI globális tőzsdei árfolyam indexe pedig 8,1 százalékkal emelkedett az idén. A Bank of America Corp. indexe alapján a kincstárjegyek átlaghozama 2,7 százalékon áll.

Az ETP származékos befektetési eszközök fedezeteként tartott aranymennyiség az idén november 16-án 2603,7 tonnával, 144,3 milliárd dollár értéken érte el rekordját, ami a World Gold Council adatai szerint az Egyesült Államok és Németország kivételével minden más ország aranytartalékát meghaladó tétel. Az SPDR Gold Trust egymaga 1342,6 tonna arannyal rendelkezik.

A Soros befektetési alap a harmadik negyedévben 1,32 millió részvénnyel növelte SPDR Gold Trust befektetését, ami 2010 óta a legmagasabb. Részvényenként egytized unciás fedezettel a részesedés 219 millió dollárt képvisel. Az arany ára már 59 százalékkal emelkedett 2010 januárja óta, amikor Soros "minden idők legnagyobb befektetési buborékának" nevezte az aranyat.

A "subprime" jelzálog eszközök ellen felvett pozícióival 2007-ben milliárdossá lett John Paulson 21,8 millió SPDR Gold Trust részvénnyel rendelkezik és ezzel az alap legnagyobb részvényesének számít. Az idei második negyedévben a SEC kimutatásai szerint részesedését 26 százalékkal növelte és most nagyobb aranykészlet birtokában van, mint Brazília, Bulgária és Bolívia.

Az arany ára 2008 decembere és 2011 júniusa között, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed összesen 2,8 ezer milliárd dolláros két monetáris enyhítő programja idején 70 százalékkal emelkedett. Az arany ára 2000 vége óta hatszorosára emelkedett, lényegesen felülmúlva a S&P-500 index 34 százalékos emelkedésével és az osztalék visszaforgatásával elérhető eredményt. A kincstárjegyek ezalatt az idő alatt 91 százalék hozamot hoztak, a dollár index pedig 26 százalékkal esett.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!