szerző:
hvg.hu

Az Európai Unió egy új típusú, innovatív, az Alföldön épülői geotermikus erőmű létesítéséhez ad 39,3 millió eurós támogatást.

Az EU-FIRE és Mannvit Kft. által alapított EGS Hungary Konzorcium tervezett beruházásának technológiája rendkívül újszerű. Ez az oka, hogy az Európai Bizottság a magyar pályázatot 34 megújuló energiás projekt közül kiválasztotta, és a NER300 program keretei közt az építés releváns költségeinek felét finanszírozza.

A hírt a projektben szakmai közreműködőként szereplő Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közölte, a kölzleményből egyelőre csak annyi tudhatóü, hogy a geotermikus erőmű az Alföldön, illetve az alföldi régióban valósulhat meg, és hogy az elv, amire épül, nemzetközi szinten is kiemelt jelentőségű innovatív fejlesztés eredménye.

A forintra átszámolva 11 milliárd forintos uniós támogatást az EU 2010-ben a szén-dioxid környezetvédelmi szempontból biztonságos leválasztására és geológiai tárolására, a megújuló energiaforrások hasznosítására irányuló innovatív technológiák demonstrációs projektjeinek támogatására létrehozott NER300 elnevezésű keretéből fizetik.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!