szerző:
hvg.hu

Az Európai Unió egy új típusú, innovatív, az Alföldön épülői geotermikus erőmű létesítéséhez ad 39,3 millió eurós támogatást.

Az EU-FIRE és Mannvit Kft. által alapított EGS Hungary Konzorcium tervezett beruházásának technológiája rendkívül újszerű. Ez az oka, hogy az Európai Bizottság a magyar pályázatot 34 megújuló energiás projekt közül kiválasztotta, és a NER300 program keretei közt az építés releváns költségeinek felét finanszírozza.

A hírt a projektben szakmai közreműködőként szereplő Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közölte, a kölzleményből egyelőre csak annyi tudhatóü, hogy a geotermikus erőmű az Alföldön, illetve az alföldi régióban valósulhat meg, és hogy az elv, amire épül, nemzetközi szinten is kiemelt jelentőségű innovatív fejlesztés eredménye.

A forintra átszámolva 11 milliárd forintos uniós támogatást az EU 2010-ben a szén-dioxid környezetvédelmi szempontból biztonságos leválasztására és geológiai tárolására, a megújuló energiaforrások hasznosítására irányuló innovatív technológiák demonstrációs projektjeinek támogatására létrehozott NER300 elnevezésű keretéből fizetik.