szerző:
hvg.hu

A fogyasztói árak 2012-ben átlagosan 5,7 százalékkal emelkedtek, decemberben 5,0 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban és nem változtak a novemberihez képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

Decemberben a fogyasztói árak 5,0%-kal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. Az élelmiszerek és a szeszes italok, dohányáruk az átlagnál jobban drágultak, míg a tartós fogyasztási cikkekért kevesebbet kellett fizetni, mint egy éve - olvasható a KSH honlapján.

Összességében, 2012-ben a fogyasztói árak átlagosan 5,7%-kal emelkedtek az előző évhez viszonyítva. 1 hónap alatt – 2012. novemberhez viszonyítva – a fogyasztói árak összességükben nem változtak. Az élelmiszerek ára szintén nem változott, azonban a főcsoporton belül árnövekedés következett be a tojás (1,6%), a párizsi, kolbász (1,3%) és a sertészsiradék (1,2%) esetében.

Árcsökkenés volt megfigyelhető a csokoládé, kakaó (2,7%), a liszt  (2,0%) és a kávé (1,4%) esetében. Kis mértékben emelkedett a szolgáltatások (0,4%) és a háztartási energia (0,2%) ára egy hónap alatt. Az egyéb cikkek esetében árcsökkenés volt megfigyelhető (0,3%), ezen belül a járműüzemanyagokért 0,9%-kal kellett kevesebbet fizetni.

A tartós fogyasztási cikkek átlagosan 0,2%-kal kerültek kevesebbe, míg a ruházkodási cikkek, valamint a szeszes italok, dohányáruk árai lényegében nem változtak. 12 hónap alatt, 2011. decemberhez viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 7,0%-kal emelkedtek. Ezen belül jelentősen nőtt a tojás (26,1%), a sertészsiradék (16,0%), a liszt (14,8%), az étolaj (13,7%), az idényáras élelmiszerek, azaz a burgonya, friss zöldség és gyümölcs (12,9%) és a szalámi, szárazkolbász, sonka (12,8%) ára.

Az átlagosnál nagyobb mértékben, 13,5%-kal emelkedett a szeszes italok, dohányáruk ára is. A háztartási energia átlag alatti 4,7%-os áremelkedésén belül a palackos gáz 13,3%-kal drágult. A szolgáltatások  esetében is átlag alatti, 4,5%-os volt az áremelkedés mértéke, ezen belül a szemétszállítás 8,1%-kal, a csatornadíj 5,2%-kal, a vízdíj 5,0%-kal drágult.

Szintén átlag alatt drágultak az egyéb cikkek (2,9%) illetve a ruházkodási cikkek (1,4%). A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 1,8%-kal kellett kevesebbet fizetni, 2011. decemberhez képest. 2012. évben a fogyasztói árak átlagosan 5,7%-kal emelkedtek az előző évhez viszonyítva.

A legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk  drágultak, 12,7%-kal. Átlag felett növekedtek továbbá az egyéb cikkek (7,2%), a háztartási energia (6,2%) és az élelmiszerek árai (5,9%) is. Az átlagnál kisebb mértékű áremelkedés következett be a szolgáltatások (4,2%) és a ruházkodási cikkek (2,6%) esetében. A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 1,2%-kal kellett kevesebbet fizetni, az előző évhez képest.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!