szerző:
MTI

Megkezdődött Szentgotthárdon az Opel új motorgyárában az első termék, az 1,6 literes benzinüzemű motor sorozatgyártása pénteken - tájékoztatta a cég közleményben az MTI-t.

A Flex – azaz rugalmas – motorgyárként emlegetett üzemben ugyanazokon a gyártósorokon három különböző motorcsalád készül majd, ezek első tagja az 1,6 literes benzines motor.

A teljesen új tervezésű négyhengeres, közvetlen benzin-befecskendezéses (SIDI = Spark Ignited Direct Injection) sorozat első tagja az 1,6 SIDI ECOTEC Turbo, amelynek nyomatéka 33 százalékkal nagyobb típuselődjéhez képest, fogyasztása és szén-dioxid-kibocsátása viszont akár 13 százalékkal mérsékeltebb. Az új motor hamarosan a piacon is megjelenik az Opel termékkínálatában.

A motorcsalád első tagjának sorozatgyártását rövidesen követi a dízel-változat, majd a tervek szerint jövő év derekán a harmadik motorcsalád, a kisebb benzinmotorok gyártását kezdik meg Szentgotthárdon.

Az új motorgyár alapkövét 2011 márciusában tették le, és 2012 májusában indult a motorok próbagyártása. A teljes felfutás után a gyár évi félmillió motor gyártására lesz képes. A Flex gyár építésével az Opel 500 millió eurós beruházást valósított meg Szentgotthárdon, 800 új munkahelyet teremtve, eddig több mint 300 dolgozót vettek már fel.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!