szerző:
MTI

Hozamcsökkenéssel, de a másodpiaci referenciahozam felett értékesített 3, 5 és 15 éves lejáratú kötvényeket csütörtöki aukcióján az az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK). A 15 éves kötvényt az ÁKK az idén először vitte aukcióra és mindössze 10,150 milliárd forint ajánlatot tettek rá az elsődleges forgalmazók.

A legközelebbi lejáratból a meghirdetett összegnél többet, míg az öt és 15 éves kötvényekből a meghirdetettnek megfelelő összeget adtak el. Az ÁKK a 3 éves lejáratú kötvényt a megszokott 20 milliárd forint összegben hirdette meg jegyzésre, a magas, közel háromszoros túljegyzésre azonban 5 milliárd forinttal 25 milliárd forintra emelte az értékesítést. 

A 16/D jelű, 2016. december 22-én lejáró papírra az elsődleges forgalmazók 57,750 milliárd forint ajánlatot nyújtottak be, magasabb összeget az előző aukción tett 43,470 milliárd forintnál. A 3 éves kötvény aukciós átlaghozama 5,31 százalékra csökkent az előző aukció 5,46 százalékáról. A 3 éves kötvényre szerdán 5,27 százalékos referenciahozam alakult ki a másodpiacon.

Az 5 éves lejáratú kötvényből 15 milliárd forintot vitt aukcióra, és a nem egészen kétszeres túljegyzésre a meghirdetett összegben értékesítette az előzőnél 33 bázisponttal alacsonyabb, 5,66 százalékos átlaghozammal, ami 3 bázisponttal haladja meg a másodpiacon szerdán kialakult 5,63 százalékos referenciahozamot.

Az előző aukción a papír több mint kétszeres túljegyzésre a meghirdetettnél 5 milliárd forinttal magasabb összegben kelt el, de 9 bázispontos hozamemelkedéssel. 

A 15 éves kötvényt az ÁKK az idén először vitte aukcióra és tavaly is csak öt alkalommal. A 28/A jelű, 2028. október 22-én lejáró papírra mindössze 10,150 milliárd forint ajánlatot tettek az elsődleges forgalmazók, így az ÁKK a meghirdetett összegben az előző, december 13-i aukcióhoz képest egy bázispontos hozamcsökkenéssel, 6,30 százalékos átlaghozamon értékesítette a papírt.

Az átlaghozam 7 bázisponttal meghaladta a 15 éves lejáratra szerdán a másodpiacon kialakult 6,23 százalékos referenciahozamot. A 15 éves kötvényt a tavaly december 13-i aukción több mint négyszeres túljegyzés fogadta. A papírból a tervezett 8 milliárd forint helyett 12 milliárdnyit adtak el a megelőző, augusztusi aukcióhoz képest 103 bázispontos hozamcsökkenés mellett.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!