szerző:
hvg.hu

Alapvetően két dolgot tehet a kormány a devizahitelesek megmentésére. Az egyik az, hogy a jegybank devizatartalékaiból biztosít nagyon olcsó euróforrást a bankrendszernek, cserébe kötelezné a bankokat, hogy a THM-et vigyék le. A másik megoldás az lenne, hogy forintosítják a devizahiteleket, és ehhez a devizát az MNB tartalékaiból biztosítják. A probléma az, hogy mindkét opció forintleértékelődést okoz.

"A Magyar Nemzeti Bank bevételével hirtelen szélesre tárult a kormány fantáziája és asszociációs képessége. Szeretnék egyszer, s mindenkorra eltüntetni a magyar gazdaságot megnyomorító devizahiteleket a rendszerből. Habár a cél helyes, a megvalósítása nagyon nehéz" – írja Zsiday Viktor befektetési szakértő legfrissebb blogbejegyzésében.

Alapvetően két dolgot tehet a kormány a devizahitelesek megmentésére. Az egyik az, hogy a jegybank devizatartalékaiból biztosít nagyon olcsó euróforrást a bankrendszernek, cserébe kötelezné a bankokat, hogy a THM-et vigyék le. A másik megoldás az lenne, hogy forintosítják a devizahiteleket, és ehhez a devizát az MNB tartalékaiból biztosítják. A probléma az, hogy mindkét opció forintleértékelődést okoz. Az elsőnél a külföldi anyabankok kivonnák vállalatközi hiteleiket, a másodiknál meg drasztikusan esne a jegybank tartaléka, ami kiválthatná a Magyarországon befektetők aggodalmát, tőkemenekítést okozva. Az első tartós, de lassabb, a második egyszeri, gyorsabb gyengülést okozhatna Zsiday szerint.

A kormányzat a befektetési szakértő véleménye szerint ugyanakkor nem akar gyengébb forintot, mivel egy nagy forintgyengülés politikai öngyilkossággal érne fel. Ennek ellenére ha még helytelenül lépnének, akkor könnyen bekövetkezhet nagyobb forintgyengülés, de ebben az esetben azonnal éles fordulat és beavatkozás történne, ami stabilizálná a forint árfolyamát. "Magyarul: lehet hogy neki mennek a falnak, de ha látják, hogy fáj, majd visszafordulnak" – hangsúlyozta Zsiday Viktor.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!