Beborítaná a forintot a devizahiteles mentőcsomag?

2013. március 06., szerda, 11:32 • Utolsó frissítés: 2013. március 06., szerda, 16:04
Szerző:


Címkék: ; ; ; ;

Alapvetően két dolgot tehet a kormány a devizahitelesek megmentésére. Az egyik az, hogy a jegybank devizatartalékaiból biztosít nagyon olcsó euróforrást a bankrendszernek, cserébe kötelezné a bankokat, hogy a THM-et vigyék le. A másik megoldás az lenne, hogy forintosítják a devizahiteleket, és ehhez a devizát az MNB tartalékaiból biztosítják. A probléma az, hogy mindkét opció forintleértékelődést okoz.

"A Magyar Nemzeti Bank bevételével hirtelen szélesre tárult a kormány fantáziája és asszociációs képessége. Szeretnék egyszer, s mindenkorra eltüntetni a magyar gazdaságot megnyomorító devizahiteleket a rendszerből. Habár a cél helyes, a megvalósítása nagyon nehéz" – írja Zsiday Viktor befektetési szakértő legfrissebb blogbejegyzésében.

Alapvetően két dolgot tehet a kormány a devizahitelesek megmentésére. Az egyik az, hogy a jegybank devizatartalékaiból biztosít nagyon olcsó euróforrást a bankrendszernek, cserébe kötelezné a bankokat, hogy a THM-et vigyék le. A másik megoldás az lenne, hogy forintosítják a devizahiteleket, és ehhez a devizát az MNB tartalékaiból biztosítják. A probléma az, hogy mindkét opció forintleértékelődést okoz. Az elsőnél a külföldi anyabankok kivonnák vállalatközi hiteleiket, a másodiknál meg drasztikusan esne a jegybank tartaléka, ami kiválthatná a Magyarországon befektetők aggodalmát, tőkemenekítést okozva. Az első tartós, de lassabb, a második egyszeri, gyorsabb gyengülést okozhatna Zsiday szerint.

A kormányzat a befektetési szakértő véleménye szerint ugyanakkor nem akar gyengébb forintot, mivel egy nagy forintgyengülés politikai öngyilkossággal érne fel. Ennek ellenére ha még helytelenül lépnének, akkor könnyen bekövetkezhet nagyobb forintgyengülés, de ebben az esetben azonnal éles fordulat és beavatkozás történne, ami stabilizálná a forint árfolyamát. "Magyarul: lehet hogy neki mennek a falnak, de ha látják, hogy fáj, majd visszafordulnak" – hangsúlyozta Zsiday Viktor.


Beborítaná a forintot a devizahiteles mentőcsomag?
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
HIRDETÉS
összes részvény árfolyama »
HVG ONLINE CSOPORT HÍREI
híreink RSS csatornái »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X