Matolcsy utoljára még a bankkártyadíjakat is csökkenti

2013. március 06., szerda, 16:36 • Utolsó frissítés: 2013. március 06., szerda, 17:08
Szerző:


Címkék: ; ; ; ;

Egy kormány előtt fekvőt előterjesztés értelmében a Nemzetgazdasági Minisztérium a nemzetközi interchange díjak átlagos szintjében rögzítené a hazai kártyás tranzakciók után fizetendő jutalékot. Az intézkedés vélhetően megszünteti a Visa és a MasterCard jutalékai közötti különbséget – tudta meg a portfolio.hu.

Az NGM indoklása szerint a lépést több tényező is szükségessé tette. Egyrészt az Európai Parlament és Európai Tanács 2012 júliusában kiadott rendeletét összhangba kellett hozni a hazaival. De emellett legalább olyan fontos, hogy a jutalék nagysága az egyik legmagasabb a régióban, aminek következtében az egy főre jutó elfogadóhelyek száma alacsony. Ez pedig akadályozza a készpénzhasználat visszaszorítását – írja a portfolio.hu.

Ha a kormány március 13-án elfogadja az előterjesztést, akkor előreláthatóan csökkenni fog a Visa és a MasterCard bankközi jutalék szintje közötti különbség, amely jelenleg 0,4 százalék. Az eredeti állapotot a piackivonulással fenyegetőző Visa piactorzulásként értékelte, így a rendelkezés tulajdonképpen jobb helyzetbe hozza a pénzügyi vállalkozást. A vállalatok kártyáinak kibocsátásáért folyó versenyben ugyanis a magasabb bankközi jutalék jelentős előnyt biztosíthat a vállalatoknak.


Matolcsy utoljára még a bankkártyadíjakat is csökkenti
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
HIRDETÉS
összes részvény árfolyama »
HVG ONLINE CSOPORT HÍREI
híreink RSS csatornái »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X