szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy kormány előtt fekvőt előterjesztés értelmében a Nemzetgazdasági Minisztérium a nemzetközi interchange díjak átlagos szintjében rögzítené a hazai kártyás tranzakciók után fizetendő jutalékot. Az intézkedés vélhetően megszünteti a Visa és a MasterCard jutalékai közötti különbséget – tudta meg a portfolio.hu.

Az NGM indoklása szerint a lépést több tényező is szükségessé tette. Egyrészt az Európai Parlament és Európai Tanács 2012 júliusában kiadott rendeletét összhangba kellett hozni a hazaival. De emellett legalább olyan fontos, hogy a jutalék nagysága az egyik legmagasabb a régióban, aminek következtében az egy főre jutó elfogadóhelyek száma alacsony. Ez pedig akadályozza a készpénzhasználat visszaszorítását – írja a portfolio.hu.

Ha a kormány március 13-án elfogadja az előterjesztést, akkor előreláthatóan csökkenni fog a Visa és a MasterCard bankközi jutalék szintje közötti különbség, amely jelenleg 0,4 százalék. Az eredeti állapotot a piackivonulással fenyegetőző Visa piactorzulásként értékelte, így a rendelkezés tulajdonképpen jobb helyzetbe hozza a pénzügyi vállalkozást. A vállalatok kártyáinak kibocsátásáért folyó versenyben ugyanis a magasabb bankközi jutalék jelentős előnyt biztosíthat a vállalatoknak.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!