szerző:
Népszabadság

Nagy Róza, a Nemzetgazdasági Minisztérium közigazgatási államtitkára lesz a Magyar Nemzeti Bank új főigazgatója – írja a nol.hu.

A főigazgatói posztot még miniszterként hozta létre Matolcsy György abban az alapító okiratban, amelyet magának írt. Ebben magához rendelte a munkatársak kinevezésének jogát, ő állapíthatja meg fizetésüket is, de megvonta a jegybank önálló képviseletének jogát az alelnököktől. Az alelnökök csak az új főigazgatóval együtt képviselhetik a jegybankot, vagyis Matolcsy György régi munkatársának ellenjegyeznie kell minden dokumentumot.

Matolcsy érkezésével fontos posztokon még lehetnek változások az MNB-ben. A volt nemzetgazdasági miniszter magával viszi ugyanis saját bizalmasait, köztük a lap szerint kabinetfőnökét, Wiedermann Helgát. Az új elnök azzal a politikai felhatalmazással érkezik, hogy a vele együttműködni nem képes munkatársakat és a posztkommunistákat eltávolítsa – olvasható a cikkben.

Ebben lehet segítségére Nagy Róza, aki Matolcsy kormányzati munkáját mindvégig támogatta, bár monetáris politikai tapasztalata neki sincs. Az új főigazgató 1975-ben a Moszkvai Közlekedési és Útépítési Egyetem Közgazdaságtudományi Karán szerezte mérnök-közgazdász diplomáját, 1993-ban szerzett Budapesten közgazdász doktori címet.

Közlekedési területen helyezkedett el 1976-ban, majd a rendszerváltás után a versenyhivatalban, utána pedig a Budapesti Iparkamaránál dolgozott. Matolcsy György minisztériumában lett közigazgatási államtitkár 2000-ben is, majd a kormányváltást követően saját céget alapított, és itt dolgozott. 2007-ben a Hévízgyógyfürdő és a Szentes András Reumakórház Nonprofit Kft. stratégiai igazgatója lett. Matolcsy György 2010-ben kérte fel újra a Nemzetgazdasági Minisztérium közigazgatási államtitkárának.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!