szerző:
MTI

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) közzétette új Szervezeti Működési Szabályzatát, amely létrehozza a főigazgatói feladatkört, és módosítja az alelnökök feladatköreit úgy, hogy az új alelnökhöz, Balog Ádámhoz csoportosítja át a monetáris politikát és a pénzügyi stabilitást is. A változással kapcsolatban az egyik jelenlegi alelnök, Király Júlia azt mondta, hogy a jövőben a Monetáris Tanács tagjaként fejti majd ki a véleményét.

A Hivatalos Értesítő legfrissebb száma szerint ezentúl egy alelnök felel a monetáris politikáért, a pénzügyi stabilitásért és a hitelösztönzésért, egy második a statisztikáért, míg a harmadik a készpénzlogisztikáért felelős alelnök.

A közzétett szabályzat szerint a frissen kinevezett Balog Ádám felel majd a monetáris politikáért, a pénzügyi stabilitásért és a hitelösztönzésért. A jegybank szervezeti felépítését mutató ábra szerint a szabályzat Balog alá két ügyvezető igazgatót, a monetáris politikáért felelős igazgatót, illetve a pénzügyi stabilitásért és a hitelösztönzésért felelős ügyvezető igazgatót rendeli. Utóbbiak alatt rendre öt, illetve négy igazgatóság működik majd.

Karvalits Ferenc, aki eddig a monetáris stratégiáért, kutatásért, statisztikáért és pénzügyi elemzésekért felelt, már csak a statisztikáért felel majd, míg Király Júlia, aki eddig a pénzügyi stabilitásért, készpénzlogisztikáért és pénzforgalomért felelt, a jövőben már csak a készpénzlogisztikáért felel majd. Karvalits jelenlegi, hatéves mandátuma március 27-én, Király Júliáé pedig július 3-án jár le.

A forint a hírre esni kezdett, és újra áttörte a 300 forintos szintet, majd az árfolyam visszacsúszott 299,80 forintig, a közzétételt megelőző 298 forint környéki jegyzések közelébe.

"Továbbra is az MT teljes jogú tagja vagyok" – így reagált sms-ben az MTI-nek Washingtonból Király Júlia alelnök a Hivatalos Értesítőben közzétett új SZMSZ-re. "Az új vezetés az új monetáris és makroprudenciális politika kialakításában nem számít ránk, ez törvény által garantált joga" – tette hozzá, Karvalits Ferencre is utalva. "Így a jövőben mint az MT tagja fejtem ki véleményemet" – írta még Király Júlia.

A jegybanknál frissen létrehozott főigazgatói pozíciót az MNB korábbi tájékoztatása szerint Nagy Róza tölti majd be. Az új SzMSz a főigazgató alá két ügyvezető igazgatót, a gazdaságstratégiáért és tervezésért felelős ügyvezető igazgatót, illetve a bankműveletekért, számvitelért és működési szolgáltatásokért felelős ügyvezető igazgatót rendeli. Mindkét ügyvezető igazgató alá 3-3 igazgatóság tartozik. Az elnöki kabinet irányítja majd a jegybanki kommunikációt.

Az új SzMSz értelmében a jegybank alelnökei kizárólag a főigazgatóval együttesen képviselhetik a jegybankot harmadik személyekkel szemben, illetve az MNB nemzetközi kapcsolataiban. Az MNB-t a nyilvánosság előtt az elnök, illetve az elnök által meghatározott személy képviselheti. Korábban ez a jogkör az alelnök mellett az alelnököket és a sajtószóvivőt is megillette.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!