szerző:
hvg.hu

A magyar befektetők is izgulhatnak a ciprusi helyzet alakulása miatt, mivel egyes számítások szerint 170 milliárd forintnál nagyobb összegű betétet tartanak a válságba került uniós szigetországban. Szakértők szerint rendkívül veszélyes precedenst teremt most az unió, ami akár világszerte megmozgathat egy csomó pénzt.

A magyar befektetők is izgulhatnak a ciprusi helyzet alakulása miatt, mivel egyes számítások szerint 170 milliárd forintnál nagyobb összegű betétet tartanak a válságba került uniós szigetországban (a Népszabadság 280 milliárdra becsülte ma az összeget). Szakértők szerint rendkívül veszélyes precedenst teremt most az unió, ami akár világszerte megmozgathat egy csomó pénzt – írja Azénpénzem.hu.

A ciprusi bankok még legalább csütörtökig zárva tartanak, de hamarosan eldőlhet, hogy a már most egykorinak mondható adóparadicsomban mekkora hányadát bukják el pénzüknek a bankbetétesek. A ciprusi esetben a tőkét adóztatnák meg, még az egészen kisösszegűeket is. Ezt az európai politikusok is élesen kritizálták. Hétfőn már többen is hangsúlyozták, hogy rengeteg orosz pénz halmozódott fell Cipruson, ez az adóparadicsom a magyar gazdagoknak is kedvelt terepe. Karagich István, a vagyonosabb rétegek szokásaival kapcsolatban a hazai piacon a leginkább szakértőnek számító Blochamps Capital vezetője úgy becsülte, hogy 170 milliárd forintnál nagyobb összeget tarthatnak a szigetországban. Privátbankárok ennél nagyobb összeget is mondtak.

A mostani válság kapcsán Karagich ugyanakkor nem hiszi, hogy a magyar szolgáltatók nyertesen kerülhetnének ki a jelenlegi folyamatokból. Szerinte arra mindenképpen szolgál majd a betétek megadóztatása, hogy a nagybefektetők a csupasz hozam, a szolgáltatási színvonal és egyéb hasonló tényezők mellett például a geopolitikai kockázatokra is figyeljenek pénzük helyének kiválasztásakor. Eddig erre csak a nagyobb cégek figyeltek. Karagich szerint a hazai pénzkiáramlás minden bizonnyal nem lesz szerényebb a tavalyinál.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!