szerző:
MTI

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 59,18 pontos emelkedéssel, 17 968,30 ponton nyitott kedden. A hétfői záróértékéhez képest 0,33 százalékkal erősödött.

Rácz Balázs, az Erste Befektetési Zrt. elemzője szerint kedvezőtlen a nemzetközi piaci hangulat, így tovább eshetnek a részvénypiacok. Emlékeztetett, hogy előző nap estek az európai és az amerikai tőzsdeindexek is, és a New York-i mutatók öt hónapja nem zártak olyan gyengén, mint hétfőn.

A nyugat-európai tőzsdéken a várakozások szerint csökkenő indexekkel indul a kereskedés elsősorban a csalódást keltő kínai növekedési és kiskereskedelmi adatok miatt.

A CIB Bank szakértői arra hívják fel a figyelmet reggeli előrejelzésükben, hogy itthon figyelmet érdemelhet a konvergenciaprogrammal kapcsolatban várható miniszteri nyilatkozat. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter ugyanis sajtótájékoztatót tart az Európai Uniónak (EU) benyújtandó, aktualizált konvergenciaprogramról. A bank szerint a piaci reakció korlátozott lehet, tekintettel a csak jóval későbbre várható uniós válaszra, de a kilátások szempontjából lényeges lesz mind a makrogazdasági pálya, mind a 2014-es költségvetéssel kapcsolatos előzetes információk áttekintése.

A BUX 310,84 pontos, 1,71 százalékos csökkenéssel, 17 909,12 ponton zárt hétfőn. A részvénypiac forgalma 8,1 milliárd forint volt, a vezető részvények a Richter kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest.

A Mol ára 510 forinttal, 3,14 százalékkal 15 750 forintra csökkent, 2,2 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 100 forinttal, 2,19 százalékkal 4460 forintra esett, forgalmuk 4,6 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 3 forinttal, 0,71 százalékkal 420 forintra gyengült, forgalma 752,5 millió forint volt. A Richter 150 forinttal, 0,44 százalékkal 34 200 forintra erősödött, forgalma 352,1 millió forintot ért el. A másik gyógyszeripari részvény, az Egis értéke 176,2 millió forintos forgalom mellett 360 forinttal, 1,90 százalékkal 18 600 forintra csökkent.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!