szerző:
Krisztián Veronika
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Magyar Úszószövetség szponzorai a Szepesi Nikolett volt úszónő könyve nyomán kirobbant molesztálási botrányt a szövetség belső problémájaként kezelik, és nincsenek is konkrét elvárásaik a vizsgálat lebonyolításával kapcsolatban. A szponzorok általában tisztességtelen verseny, bundázás vagy doppingolás miatt szoktak kiszállási záradékot megfogalmazni. A hasonló ügyeket külföldön is diszkréten kezelik.

„Ez egy belső probléma, amelyet bizonyára meg fognak oldani” – mondta Deák Imre, a Danubius Hotels Nyrt. vezérigazgatója a hvg.hu-nak azzal kapcsolatban, hogy a Magyar Úszószövetség szponzoraként mik az elvárásaik a molesztálási botrány kezelésével kapcsolatban, és hogy ez miképp érintheti a szponzori szerepvállalásukat.

Deák Imre igazgató elmondta, hogy a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) belső ügyeiről annyit tud, amennyit egy „átlagos, újságolvasó ember”. Hozzátette: az elkötelezettségük a magyar úszósport iránt sokkal mélyebben gyökerezik annál, mint hogy egy ilyen, amúgy súlyos ügy azt befolyásolja. Véleménye szerint jelenleg a 2021-es világbajnokság rendezésére beadott pályázatra, valamint az elkövetkező világversenyeken való minél sikeresebb szereplésre kell koncentrálni, mert „az itt elért eredmények jellemzik igazán az úszósportot”.

No comment

Egy másik szponzor, a Magyar Telekom hasonlóan reagált: a kommunikációs igazgatóság által megküldött közlemény a magyar sport és az úszószövetség további támogatását hangsúlyozta, de a kiskorú úszónő molesztálására vonatkozó részeket nem kívánta kommentálni. A szövetség sportszergyártó szponzora, az Arena telefonos megkeresésünkre jelezte, hogy a MÚSZ-szal az Arena International van szerződéses kapcsolatban, amely eddig nem jelezte, hogy bármit is változtatna az ügy miatt a szponzoráció feltételein. Az épületfelújítással foglalkozó Kalotherm Kft. is a támogatók között van, írásos megkeresésünkre ugyan nem válaszoltak, de előtte telefonon elmondták, hogy nem is értik, az ügynek és a szponzorációnak mi köze egymáshoz..

Szepesi Nikolett: A kép csalóka, a téma halálosan komoly
©

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, Szepesi Nikolett Én, a szexmániás című, néhány hete megjelent könyvében felfedte, hogy 13 éves korában molesztálta a sportegyesülete, a Bp. Spartacus azóta visszavonult masszőrje. Miután több úszónő is kiállt Szepesi mellett, felfedve, hogy Bacsa István masszőrrel nekik is hasonló tapasztalataik voltak, az ügyben május 27-én vizsgálatot indított az úszószövetség, majd feljelentésükre június 3-án a rendőrség. A volt úszónőt azóta a rendőrség ki is hallgatta és a MÚSZ főtitkárától is kértek be adatokat az érintett évekre vonatkozóan. A Bp. Spartacus közben nyílt levelet tett közzé, melyben sok jelenlegi és korábbi úszó kiállt Turi György vezetőedző és a szakmai stáb mellett. (A listával kapcsolatban ugyanakkor nemcsak az volt érdekes, hogy kik írták alá, hanem az is, akik nem. Többen hiányoztak Szepesi kortársai közül is, de példaképei, Egerszegi Krisztina és Kovács Ágnes sincsenek az aláírók között.)

„Egy közösséget nem lehet megítélni egy tébolyult által”

Gyárfás Tamás a MÚSZ elnöke (és a Nemzetközi Úszószövetség médiakapcsolatokért felelős alelnöke) kérdésünkre elmondta, a szponzorokkal ilyen estekre nincs megállapodásuk, és eddig még egyikük sem jelezte, hogy bármilyen lépést is fontolgatnának az ügy miatt. „Arra volt példa, hogy egy támogató leült a szövetséggel, és világosan közölte, hogy ha doppingolnak a versenyzők, akkor azonnal szerződést bontanak” – mondta.

A molesztálási vádak viszont szerinte más kategóriába esnek: „a sportolókat nem szabad büntetni egy háttérdolgozó tette miatt, még ha azok nagyon súlyosak is” – mondta Gyárfás. A szövetségnek kötelessége megvédenie a tanítványokat, és ha hasonló eset történik, azt haladéktalanul kivizsgálni.

Gyárfás szerint hiba volt eddig hallgatni, a történteket haladéktalanul jelezni kellett volna, függetlenül attól, hogy ennek milyenek a következményei a szövetségre nézve. (Szepesi közlése szerint edzője, Turi György tudott az esetről, aki ezt viszont tagadta.) A MÚSZ elnöke többször is hangsúlyozta, hogy „a tanítványok védelme és nyugalma a legfontosabb”.

Magyarországon elévül, az USA-ban nem

Gyárfás Tamás elmondta, a szövetség saját szabályzata szerint a belső ügyek felderítésére egy év áll rendelkezésre, de véleménye szerint érdemben cselekedni a 2000-es évek elején tudtak volna, amikor még friss volt az ügy. Ebben az esetben viszont csak a rendőrség tud lépéseket tenni, de mivel az áldozatok közül kevesen vállalják a nevüket, a helyzet szerinte meglehetősen reménytelen. A cselekedet büntetőjogi értelemben is elévült már.

Az úszószövetség vizsgálata egyébként csak a júliusi barcelonai úszó és vízilabda vb-t követően zárul le, ahol a sportág magyarországi jövőjét alapvetően befolyásoló esemény várható. A vb nyitónapján döntenek ugyanis a 2019-es és a 2021-es világbajnokság rendező országáról. Magyarország az utóbbinak a jogáért áll versenyben Dél-Koreával, Azerbajdzsánnal és Egyesült Arab Emirátusokkal. Amennyiben nyerünk, a Dagály fürdő mellett egy minden igényt kielégítő nemzeti sportuszoda épülhet, ahol akár már a 2017-es ifjúsági világbajnokságot is megrendezhetnénk.

Shanghaj, 2011, úszó vb: De hol lesz tíz év múlva?
©

A botrány tehát a lehető legrosszabbkor jött az úszósport szempontjából. Igaz, hasonló okok miatt még egyetlen sportszövetség sem szenvedett hátrányt. A szponzorok a szakági szövetségekkel és a versenyzőkkel kötött szerződéseikben elsősorban a versenyzés tisztaságával kapcsolatban várnak garanciákat. Arra, hogy a versenyzők nem doppingolnak vagy nem bundáznak.

Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy a molesztálásos ügyeket nem vizsgálnának ki. Sőt, egyre inkább jellemző, hogy ilyen ügyeket nem lehet a szőnyeg alá sörpörni. Még arra is van példa, hogy sok évvel az ominózus esetet követően születik bírósági ítéletet hasonló ügyben. Idén május végén Amerikában hét évre ítélték Rick Curl úszóedzőt, mert 25 évvel korábban szexuális kapcsolatot létesített az akkor 13 éves egyik tanítványával. Az esetről a szülők értesültek, de 150 ezer dollárért cserébe a család hallgatást fogadott, míg az azóta felnőtt nő nyilvánosság elé nem állt. De ugyanúgy szexuális molesztálás miatt került be a hírekbe tavaly Michael Phelps klubja, a North Baltimore Aquatic Club, melynek két edzőjéről, Murray Stephensről és Paul Bergenről is kiderült, hogy szexuálisan zaklatták tanítványaikat. A két szakembertől a klub még az esetek megszellőztetése előtt szép csendben megvált.

Szexuális abúzus és gyermeksport

Az UNICEF is foglalkozott a fiatal sportolók szexuális zaklatásával, egy 2010-es jelentés több felmérést is összegez. Dániában 250 fiatal sportoló körében végeztek kutatást, és kiderült, hogy 18 éves korukra 25%-uk már esett át szexuális molesztáláson vagy tud olyanról, akivel ez megtörtént. Kanadában ez az arány a 16 év alatti korosztályban 3,2%, míg Ausztráliában – nem hivatalos jelentés szerint – ugyanez a ráta 8% felett van. A szexuális visszaéléseket általában az edzők vagy a felkészítő személyzet tagjai követték el. A felmérés arra is kitér, hogy ilyen esetekben az áldozatok gyakran szenvednek poszttraumás stressztől, étkezési zavaroktól, illetve sokkal nehezebben tudnak kapcsolatokat teremteni, sőt gyakran még a sportot is megutálják.


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a hvg gazd Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Plusztartalmakkal!

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!