szerző:
Hungler Tímea

Pont került az EU és Kína közt a napelemgyártás kapcsán kialakult háborús hangulatnak, miután megoldást találtak a hónapok óta kereskedelmi háborúval fenyegető vitára. A kínaiak dominánsak maradnak, de már csak az európai piaci egyensúly érdekében fenntartható árakon.

Az egyezséget az Európai Bizottságnak és a Kínai Kereskedelmi Kamara illetékes szervének is jóvá kell hagynia, de a bejelentést a pekingi Kereskedelmi Minisztérium máris üdvözölte – írja az energiainfo.

Karel De Gucht EU kereskedelmi biztos szerint "békés megállapodással" zárultak a hat hete tartó intenzív egyeztetések. A megállapodás lényege, hogy a kínai napelemeket évi 7 GW összkapacitásig vámmentesen lehet az EU-ban értékesíteni, de 0,56 eurócent/watt egységárnál nem alacsonyabb áron. E felett azonban (és az egységárnál: e szint alatt) eladott termékeket átlagosan 47 százalékos büntetővám fogja terheli.

©

A kínai gyártók szakértők szerint így is képesek lehetnek kielégíteni az uniós igények felét, mivel a piacon 2012-ben ez a szint 15 gigawattig jutott. Kína 2011-ben 21 milliárd euró értékben exportált az EU-ba, ahol a részesedésük meghaladta a 80 százalékot – főként annak köszönhetően, hogy az áraik tartósan az európai termelési árak alatt maradtak.  Most ez megváltozik, azonban ez azt is jelenti, hogy a napenergia-termelés beruházási költségei emelkedhetnek.

Az EU júniusban a kínai nyomás csökkentése érdekében 11,8 százalékos vámot vetett ki, melyet – ha nincs a 2015 végéig szóló megállapodás – augusztus elején átlagosan 47,6 százalékra emelt volna.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!