Venezuela felé vettük az irányt

Venezuela felé vettük az irányt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Áram helyett vécépapír app van biztosan Venezuelában – köszönhetően az ottani rezsi elleni harc eredményességének. Hivatalosan a belső ellenség az oka mindennek.

A Gurulóhordó blog legfrissebb bejegyzése végigvette, hogy mi következik mindabból, amit idehaza a rezsicsökkentéssel az év elején elkezdődött az energiaszektorban.

A legutóbbi áramszünet Venezuelában azt jelentette, hogy a házaknál felbőgtek az aggregátorok, de a városokban leálltak a közlekedési lámpák (és ez persze közlekedési káoszt is okozott), és áram nélkül maradt az energetikai minisztérium is. A Hugo Chávez halála után megválasztott venezuelai elnök, Nicolas Maduro mindezt az ellenzék szabotázs-akciójának tulajdonította, ám ennél sokkal valószínűbb, hogy az elmaradt beruházásokat bosszulták meg az elhanyagolt nagyfeszültségű hálózat elemei.

Hugo Chavez, aki állandó szabadsgáharcot vívot Venezueláért
©

A villamosenergia-szektor nagy részét (is) még Chávez idején államosították, az 1999-2013 közötti időszakban általánossá vált az állami árszabályozás. És mivel például a vízművek költségvetését is megvagdosták, Caracasban ma már a vízszolgáltatással is komoly gondok vannak. Ami biztosan van, az a vécépapír-kereső applikáció mobiltelefonra. De ez is azért lett sláget, mert a toalettkellékből is nagy a hiány.