szerző:
MTI

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) 14 részvényt sorol át október 1-jén a "T" kategóriába, amelyet azon társaságok részére hozott létre, amelyek nyilvános részvénykibocsátás nélkül, úgynevezett technikai bevezetéssel kerültek a tőzsdére.

A tőzsde honlapján csütörtökön közzétett határozat szerint a standard kategóriából a "T" kategóriába kerül át az Alteo, a Biomedical, az Externet, a Finext, a FUSO, a Futuraqua, a GrEnergie, a KEG, a Kulcs-Soft, az Optisoft, az Őrmester, a Shopline, a TC Befektetési Nyrt. és a Visonka. 

A BusinesS Telecom és a Nordtelekom szeptemberben sikeres nyilvános tranzakciót hajtott végre, mindkét társaság tőzsdei aukción értékesített saját részvényeiből, így ezek a társaságok maradhatnak a standard kategóriában. A "T" kategóriát tavaly szeptemberben hozta létre a BÉT, de az érintett cégek egyéves haladékot kaptak a nyilvános tranzakció végrehajtására. Ez a türelmi idő augusztus 31-én lejárt, az átsorolásra pedig október 1-jén kerül sor. 

A BÉT-en korábban két kategória létezett; az "A" és a "B" kategória, amelyeket az idén július 1-jén prémium és standard kategóriára neveztek át. 

A legfelsőbb, prémium kategóriában szereplő részvényeknek szigorúbb feltételeknek kell megfelelniük, de az idén júliusban bevezetett új kötelezettségek teljesítésére ezek a társaságok is haladékot kaptak. Ezeknek a kibocsátóknak 2014. január 1-jét követően kötelező lesz közzétételeiket angolul is megjelentetniük, továbbá szintén 2014-től kezdődően minden üzleti év elején társasági eseménynaptárt kell készíteniük és közzétenniük.