szerző:
hvg.hu/MTI

Kandrács Csaba jogász, és a jelek szerint úgy fog beleszólni Magyarország monetáris politikájába, hogy soha semmi hasonlóhoz nem volt köze. A Jobbik tartózkodása, a többi ellenzéki párt nem szavazata mellett választotta meg az Országgyűlés.

Kandrács Csabát választotta a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának ötödik külső tagjává a parlament a gazdasági bizottság javaslatára hétfőn. Megválasztását 244 képviselő támogatta, 42 ellenezte, 37-en tartózkodtak. Az ellenzéki frakció közül az MSZP és az LMP nemmel voksolt, a Jobbik tartózkodott.

Az Index Kandrács beszkennelt életrajzára hivatkozva azt írja, az új tagnak nincs közgazdász képesítése, szakmai pályájának eddig minden állomásán jogász munkát végzett. A "tapasztalatlan ifjú" úgy fog beleszólni Magyarország monetáris politikájába, hogy soha semmi hasonlóhoz nem volt köze.

A tanácsba elvileg a legjobb makroökonómiával foglalkozó közgazdászokat lenne célszerű beválasztani, hiszen rájuk bízzák az ország monetáris politikáját és külső stabilitását, a devizatartalékot és a teljes bankrendszer biztonságát is.

Kandrács a Pécsi Tudományegyetemen szerzett jogász végzettséget, de a Közgázon is tanult jogot. 2003-ban a Pénzügyminisztériumban volt "pénzügyi szakértő" három hónapig. Utána "igazolásszakértő" volt ugyanott, ez a beosztás már 5 évre szólt. Néhány hónapig csoportvezető is volt a Pénzügyminisztérium belső ellenőrzésénél. 2009 tavaszán az V. kerületi önkormányzat pénzügyi osztályvezetője lett, ebben a funkciójában 2012. nyárig tevékenykedett. Utána 4 hónapra helyettes államtitkár lett a Nemzetgazdasági Minisztériumban, majd átírtak egy törvényt a kedvéért, hogy tapasztalat híján is az Államkincstár elnöke lehessen. 4 hónapig irányította az Államkincstárat.

Az ötödik külső monetáristanács-tag megválasztása azért vált szükségessé, mert a jegybanktörvény értelmében a monetáris tanács belső tagjainak száma nem érheti el a külső tagok számát, Orbán Viktor miniszterelnök pedig Windisch Lászlót jelölte a jegybank harmadik alelnökének, így ő is belső tag lesz. 

A monetáris tanács külső tagjait hatéves időtartamra választja a parlament. A tanácsnak jelenleg három belső tagja - Matolcsy György MNB-elnök, Balog Ádám és Gerhardt Ferenc alelnökök - és négy külső tagja van: Bártfai-Máger Andrea, Cinkotai János, Kocziszky György és Pleschinger Gyula.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!