szerző:
MTI

Egy forrás politikai döntésnek nevezte a közös deviza árfolyamának rögzítését az amerikai dollárhoz, mivel az gazdaságilag nem lenne indokolt.

Közös devizát vezet be az év végén a Perzsa-Öböl Menti Együttműködési Tanács négy tagja - írja a gulfnews.com hírportál az Ahbar Al Halídzs bahreini napilap értesülésére hivatkozva. A bahreini napilap értesülése szerint a Gulf Cooperation Council (GCC) négy tagja, Szaúd-Arábia, Bahrein, Kuvait és Katar az amerikai dollárhoz kötött árfolyamú közös devizát vezet be december végén.

A bahreini lapot tájékoztató meg nem nevezett forrás politikai döntésnek nevezte a közös deviza árfolyamának rögzítését az amerikai dollárhoz, mivel az gazdaságilag nem lenne indokolt.

"Gazdasági szempontból előnyösebb lenne az új deviza árfolyamát egy devizakosárhoz rögzíteni, mivel a GCC tagországok jóval nagyobb kereskedelmi forgalmat bonyolítanak le az EU-val, mint az Egyesült Államokkal" - fogalmazott. "A GCC tagországok európai olajexportja pedig az EU olajimportjának a 70 százalékát teszi ki" - tette hozzá.

Az 1981-ben megalapított GCC két másik tagja, Omán és az Egyesült Arab Emirátusok a lap értesülése szerint valószínűleg nem csatlakozik a deviza közösséghez. Egy, az euróhoz hasonló közös deviza bevezetésre már 15 éve a GCC napirendjén van.

Yves Mersch, az Európai Központi Bank igazgatóságának tagja egy pénzügyi csúcstalálkozón az idén szeptemberben azt mondta, hogy nem lenne előnyös a GCC számára egy közös deviza bevezetése mindaddig, amíg a szervezetben nem jön létre politikai konszenzus a kérdésben és nem fektettek le egyértelmű gazdaságpolitikai célokat.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!