szerző:
MTI

Sikeresen tért vissza Írország a tőkepiacra: óriási volt a befektetői érdeklődés kedden a tízéves ír államkötvény iránt.

A dublini kormány 3-4 milliárd euró értékben akart eladni a papírból, amelyre több mint 14 milliárd euró értékű ajánlat érkezett. Az átlaghozam számítások szerint 3,53 százalék lesz.

Az új ír államkötvény iránti rendkívüli kereslet hatással volt más hozamokra is: a másodpiacon nyolcéves mélypontra, 3,27 százalékra csökkent a tízéves ír állampapír hozama, és csökkentek a spanyol és a görög hozamok is.

Írországot 2010-ben az Európai Unió, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap 85 milliárd eurós mentőöve mentette meg az államcsődtől, miután az ingatlanpiaci buborék kipukkanása megingatta az ország bankrendszerét. Dublin december 15-én hivatalosan is kikerült a trojka felügyelete alól.

Az ír munkanélküliség 12,5 százalékra csökkent tavaly a 2012-ben mért 15,1 százalékos csúcsról, és 2015-ben várhatóan sikerül leszorítani a hazai össztermék 3 százalékára az államháztartási hiányt. Az államadósság ugyanakkor továbbra is Írországban az egyik legmagasabb az Európai Unióban, a GDP 124 százaléka.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!