szerző:
MTI

Az orosz pénzügyminisztérium törölte a folyó hétre meghirdetett kötvényárveréseket és ezzel már a negyedik egymást követő héten nem dob piacra adósságpapírokat belföldi piacon.

A kötvényárverés elmaradását az előzőekhez hasonlóan ismét "a kedvezőtlen pici feltételekkel" indokolta a minisztérium keddi közleménye.

Az orosz kötvényhozamok jelentősen nőttek az év elején. Elemzők szerint ha Moszkva a jelenlegi, Oroszországra nézve bizonytalan nemzetközi környezetben adósságpapírt adna el, azt csak hozamemelkedéssel tehetné meg.  

A feltörekvő piacok - ahova az orosz is tartozik -, komolyan megsínylették a jelentős tőkekivonást azután, hogy az amerikai jegybank (Fed) fokozatosan szűkíteni kezdte mennyiségi enyhítését. A Krím elfoglalása tovább növelte az Oroszország iránti bizalmatlanságot.   

Oroszország, amelynek az államháztartási hiánya idén várhatóan a hazai össztermék (GDP) 0,5 százaléka lesz csupán, különösebben nincs rászorulva hitelfelvételre.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!