szerző:
HVG

Büntetőfeljelentési lavinát indított el, hogy a tavalyinál több mint egyharmaddal magasabb költséggel gazdálkodó MNB több, a felügyelőbizottsága szerint is a jegybanktörvényből le nem vezethető tevékenységbe fogott.

Nem vette meg a Magyar Nemzeti Bank a 330 éves, 160–200 ezer eurós kikiáltási áron kínált Andrea Guarneri-hegedűt Lajkó Félixnek, sem id. Pieter Bruegel Keresztelő Szent János prédikációja című festményét a Szépművészeti Múzeumtól, és a Balkan Fanatik együttest sem támogatja. Ekként cáfolta múlt csütörtökön a jegybank az Index hírportál egy nappal korábbi állításait, noha az LMP által az MNB nyolctagú felügyelőbizottságába delegált Róna Péter az ATV-nek azt mondta, volt szó hegedűvásárlásról, ennek lehetősége szerepel az igazgatóság írásos előterjesztésében.

©

A Matolcsy György vezette monetáris hatóság egyúttal ellentámadásba lendült. Mondván, Róna azért bírálja, hogy az MNB összesen 90 milliárd forintot különített el ingatlanvásárlásra és -felújításra, mert a bankok bankja néhány hónapja visszautasította az fb-tag javaslatát, hogy az ő érdekeltségébe tartozó ingatlanban béreljen nagyobb területet az MNB. A jegybank egyúttal büntetőfeljelentést tett a portál cikke kapcsán, továbbá Pápa Levente, az Együtt–PM politikusa ellen, aki hűtlen kezelés miatt feljelentette az MNB-t.

Matolcsy tavaly márciusi beiktatása után még takarékossági programot hirdetett, mondván: két éven belül 20 százalékot faragnak az üzemeltetési költségeken. Ezzel szemben az MNB már 2013-ban is az előző évinél 23 százalékkal többet, 14,3 milliárd forintot költött működésre, amit most a PSZÁF beolvasztásával, döntően a létszám 502 fővel való duzzasztásával magyaráznak. Ám e nélkül is 52 fővel bővült a stáb a 2012. novemberben, még Simor András elnöksége idején elfogadott tervhez képest.

Arról, hogy hová mentek a jegybank forintmilliárdjai, a HVG e heti számában olvashatnak.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!