szerző:
MTI

Súlyos recesszió lesz idén és jövőre is Ukrajnában az ország déli részén dúló harcok és az orosz szankciók miatt – vélik londoni pénzügyi elemzők.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzőstábja 2014-re 7,8 százalékos, 2015-re 5,2 százalékos visszaesést valószínűsít az ukrán gazdaságban az eddig várt 5,7 százalékos, illetve 1,1 százalékos GDP-mínusz helyett.

A JP Morgan londoni elemzőinek új előrejelzése szerint a harmadik negyedévben 8,3 százalékkal, a negyedik negyedévben 15,4 százalékkal zuhan éves összevetésben az ukrán hazai össztermék.

A harcok sújtotta donyecki és luhanszki ipari térség 2012-ben az ukrán GDP 12 százalékát, tavaly pedig a teljes ukrán export 25 százalékát adta – hangsúlyozták a JP Morgan elemzői.

Ráadásul Oroszország is egyre szélesebb körű importtilalmak bevezetésével fokozza az Ukrajnára gyakorolt nyomást. A cég elemzői kiemelik, hogy tavaly az orosz piac vette fel a teljes ukrán export 25 százalékát, és az Oroszországba irányuló ukrán kivitel értéke az idei első öt hónapban körülbelül 24 százalékkal zuhant éves összevetésben.

A JP Morgan szakértői szerint valószínűtlen, hogy a két ország kereskedelmi kapcsolatai a következő években normalizálódnának.

Ukrajnában más londoni házak is súlyos recessziót várnak idén.

A Goldman Sachs bankcsoport londoni befektetési részlegének új, szintén jelentősen felülvizsgált előrejelzése szerint az ukrán hazai össztermék idén várhatóan 8 százalék körüli mértékben csökken.

Egy ennél borúlátóbb forgatókönyv esetén az ukrán GDP-érték 10 százalékkal is zuhanhat 2014-ben. A cég szerint ez abban az esetben lehetséges, ha az orosz-ukrán konfliktus elhúzódik, és az ukrán termelőkapacitást tartós károk érik.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!