szerző:
MTI

Az LMP sürgeti, hogy újra állítsák fel a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tavasszal megszűnt felügyelőbizottságát (fb) és emellett törvénymódosító javaslattal is korlátozná a jegybank költéseit - közölte Schmuck Erzsébet parlamenti képviselő és Róna Péter, az Ökopolisz Alapítvány társelnöke, korábbi MNB fb-tag.

Az elmúlt hetekben "megnövekedett a Magyar Nemzeti Bank pénzköltési kedve", az alapítványainak 200 milliárd forintot adott, miközben luxuskastélyt és irodaházat vásárolt - mondta a költségvetési bizottság alelnökeként is tevékenykedő Schmuck Erzsébet.   

Az ellenzéki politikus kezdeményezte, hogy a költségvetési bizottság hallgassa meg Matolcsy Györgyöt az MNB gazdálkodásának ügyében. Hozzátette, hogy a meghallgatásra elvileg szeptemberben sor is kerülhet, de félőnek nevezte, hogy a testület fideszes tagjai nem fogják támogatni a javaslatot.

Az LMP azt is sürgeti, hogy a jegybank szervezze újjá a tavasszal megszűnt felügyelőbizottságát. Emellett módosító javaslatot nyújtanak be a jegybanktörvényhez azzal a céllal, hogy az MNB csak az alapfeladataihoz kapcsolódó tevékenységeket finanszírozhasson, és társadalmi felelősségvállalás címén ne költhessen pénzeket – közölte.

Róna Péter arról beszélt, hogy meglátásuk szerint az elmúlt időszak költései nem vezethetők le az MNB-ről szóló törvényből. A jegybank ezzel szemben azt a nézetet képviseli, hogy "mindent szabad, amit a törvény nem tilt" számukra - mondta a közgazdász, aki szerint az ügyben az Országgyűlésnek kell állást foglalnia.

Az MNB felelőssége és küldetése az árstabilitás elérése és fenntartása, de véleménye szerint helyes és indokolt, ha a jegybank konferencia- vagy oktatóközpontot hoz létre. Korábban ő is támogatta, amikor az MNB az Úri utcában vásárolt ingatlant, ahogy "az üdülő, amit a dolgozók részére vett, elméletileg belefér" a törvény kereteibe – közölte.

Az Eiffel Palace megvásárlása viszont nem, mert az "haszonűző tevékenység, és a Magyar Nemzeti Banknak ilyen tevékenysége nincs" - tette hozzá.

Róna Péter téves és félrevezető megközelítésnek nevezte, hogy az MNB-nek "óriási nyeresége van, és ezzel azt csinál, amit akar". A haszon csak könyvelési tétel, és nem tényleges, mert abból fakad, hogy a forint leértékelődött, ami miatt az MNB devizatartalékai forintban számolva többet érnek - mondta.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!