szerző:
MTI

Készletei alapján Azerbajdzsán legalább száz évre Európa megbízható gázszállítója lehet, ha megépül az európai gázkorridor – mondta a Budapestre látogató azeri elnök a köztévében.

A stratégiai partnerség és a szoros politikai kapcsolatok új lehetőségeket nyitnak Magyarország és Azerbajdzsán együttműködésében – mondta Ilham Alijev azeri államfő az M1 Az Este című műsorának kedden adott interjújában. Alijev szerint Azerbajdzsán pénzügyi helyzete stabil, és jók a kilátásai is, és az európai piacokra szeretnének szállítani az energiakészleteikből, ami további lehetőségeket jelentene a gazdaságnak – mondta. 

A kétnapos budapesti látogatáson tartózkodó azeri államfő emlékeztetett arra, hogy kedden közös nyilatkozatot írt alá Orbán Viktor miniszterelnökkel a két ország közötti stratégiai partnerségről, és korábban hasonló dokumentumokat írt alá más EU-tagállamokkal is. 

Ilham Alijev és Orbán Viktor
©

Alijev elmondta, hogy országa óriási energiatartalékokkal rendelkezik, és sok erőfeszítést tesz azért, hogy ebből az európai piacokra szállíthasson. Ha megvalósítják a déli gázkorridort, az teljesen átrajzolja Európa energiatérképét, mondta, hozzátéve, hogy készletei alapján országa legalább száz évre megbízható forrása lehet az európai gázfogyasztóknak. A magyar-azeri kétoldalú kapcsolatokat illetően kifejtette: nagyon jók az együttműködési kilátások, Magyarországra partnerként tekintenek, és jelenleg azon dolgoznak, milyen útvonalakon tudnának gázt eljuttatni Magyarországra.

Ilham Alijev szerint a magyar kormányzat rendkívül dinamikus és hatékony, és a közelmúltbeli választások alapján széles körű támogatást élvez. Magyarország "a szimbólumává vált a független politikának, a nemzeti érdekek mentén történő politizálásnak" – jelentette ki az azeri elnök.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!