szerző:
hvg.hu

Kemény feltételeknek kell eleget tennie a magyar kormánynak a hétfőn bejelentett banki csomag megvalósításához. Hétfőn hatályba lépett az a megállapodás, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök, Suma Chakrabarti EBRD-elnök és Andreas Treichl, az Erste Group Bank AG vezérigazgatója írt alá Budapesten a magyar bankszektor hatékonyságának növeléséhez. A kormany.hu-n közzétették a megállapodás szövegét, amelyből egyebek mellett az is kiderül, konkrétan mennyivel csökken a következő években a bankadó.

A bankadó mértéke 2016-tól a 2014-es mérlegfőösszeg 0,31 százaléka, 2017-től pedig a 0,21 százalékára csökken 2018 végéig. A 2019-től a bankadó mértéke már az EU-ban uralkodó normáknak megfelelő szinten kell lennie. Ennek érdekében a magyar kormány megteszi az ide kapcsolódó törvényeket a parlament elé viszi 2015 júniusára.

A bankadó most sávos: a 2010-es mérlegfőösszeget veszik alapul. Annak 0,15 százalékát kell megfizetni 50 milliárdos mérlegfőösszegig, afelett 0,53 százalékát.

A hétfői megállapodás szerint a devizaalapú hitelek forintosításáról szóló, 2014-es törvény végrehajtását úgy kell biztosítani, hogy annak kivitelezésekor a bankszektorra az árfolyamkockázathoz kapcsolódó további költségek ne háruljanak.

Az ingatlanárverések és kilakoltatások további szigorításától tartózkodni kell.

A bajba jutott hitelesek ingatlanjainak megvásárlására vonatkozó programot (eszközkezelő) bővíteni, a bekerülési feltételeket pedig lazítani kell – derül ki a memorandum szövegéből.

©

A kormány vállalta azt is: a magáncsődre és a banki ügyfelek visszamenőleges szerződésmódosítására vonatkozóan nem lépnek életbe új törvények, jogszabályok anélkül, hogy ezt támogatná a bankszövetség.

Az uniós jogszabályok betartása érdekében a magyar kormánynak tartózkodnia kell olyan törvények, intézkedések bevezetésétől, amelyek a bankszektor profitabilitására negatív hatással lehet.

A kormány a szándéknyilatkozatban azt is kijelentette, hogy nem akar többségi tulajdonrészt szerezni rendszerszinten fontos magyarországi bankokban, kivéve, ha az egész bankrendszer stabilitása kerül veszélybe. Emellett kötelezi magát arra, hogy a következő három évben magánkézbe adja minden, a magyarországi bankokban birtokolt többségi részvénycsomagját – olvasható a napi.hu összefoglalójában.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!