szerző:
MTI

Növekszik az eurókötvény kibocsátással finanszírozott akvizíciók népszerűsége a kínai vállalatok körében.

Kínai vállalatok az idén már 2,9 dollár értékben bocsátottak ki euróban denominált kötvényeket a Dealogic adatai szerint, míg 2014 elején ugyanennyi idő alatt még semennyit sem, az egész évben pedig 3,3 milliárd dollárnyit. A kínai kibocsátók az eurókötvények kedvéért a jüanban denominált kötvényeket "ejtették" és nem a dollárkötvényeket. A jüanban denominált "dim sum" néven ismert offshore kötvényekből az idei első három hónapban 250 millió dollár értékben bocsátottak ki, míg tavaly ugyanennyi idő alatt 6,6 milliárd dollárnyit. A dollárkötvények kibocsátása viszont gyakorlatilag nem változott a tavalyihoz képest, az idei első negyedévben 16,3 milliárd volt.

Az eurókötvények kibocsátásának növekvő népszerűsége a kínai vállalatok körében részben akvizíciós preferenciáikat tükrözi. Az eurókötvények kibocsátásával szerzett tőkét vállalatfelvásárlásokra, befektetésekre és forgóeszközként tudják felhasználni. A már portugál és olasz távvezeték hálózat üzemeltető vállalatokban is részesedéssel rendelkező pekingi State Grid vállalat januárban például egymilliárd euró tőkét vett fel kötvénykibocsátással. A francia Club Med üdülési csoport megvásárlását pedig az elmúlt hónapban a Fosun International diverzifikált befektető társaság 939 millió eurós kötvénykibocsátással finanszírozta. A Fosun európai befektetési portfolióján egyébként portugál pénzügyi és egészségügyi cégek és görög duty free üzletek mellett már a német Tom Taylor divatcég is szerepel.

Euróban eladósodni meglehetősen jó fedezeti stratégiának tűnik - mutatott rá Jon Pratt, a Barclays ázsiai tőkepiaci igazgatója, hozzátéve, hogy az elkövetkező hónapokban az eurókötvényeket kibocsátó kínai vállalatok számának szaporodására lehet számítani. Az elmúlt hat hónapban az euró árfolyama 13 százalékkal csökkent a jüannal szemben.

Hasonló törekvések észlelhetők indiai, dél-koreai és hongkongi vállalatok részéről is, de újabban már az olyan nagyobb amerikai vállalatok is megjelentek a kibocsátók sorában, mint a Whirlpool, a Kellogg, vagy a Coca-Cola. A Dealogic adatai szerint 15 nem pénzügyi amerikai vállalat az idén már 21,7 milliárd dollár értékben bocsátott ki eurókötvényt, ami háromszorosa a tavalyi azonos időszakénak.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!