szerző:
MTI / hvg.hu

Több mint 1200 milliárd forintot utaltak haza a külföldön dolgozó magyarok tavaly.

Több százezerre teszik még a legóvatosabb becslések is a Magyarországról kivándoroltak számát, és az országot hosszabb-rövidebb időre elhagyni szándékozók, munkavállalási céllal külföldre menők számában nem látszik visszaesés. Aki elmegy, az azonban gyakran küld haza az itthon maradó családtagjainak, ismerőseinek pénzt.

Tavaly több mint 1200 milliárd forintot utaltak haza külföldön dolgozó magyarok a legfrissebb adatok szerint.

Európában 19 ország fogadott átutalásokat külföldön dolgozó polgáraitól, közülük 10 uniós tagország. Ezekre összesen 20,5 milliárd dollár jutott, míg 9 nem uniós állam 16 milliárd dolláron osztozott. A legtöbbet, 7,59 milliárd dollárt tavaly Ukrajnába utalták át. Lengyelországba 7,47 milliárd, Romániába 3,43 milliárd, Magyarországra pedig 4,473 milliárd dollárt (mai árfolyamon 1240 milliárd forintot) utaltak át tavaly.

Moldova és Koszovó a hazautalások nélkül nem lenne meg

Az ENSZ Nemzetközi Mezőgazdasági Fejlesztési Alapjának (IFAD) hétfőn közzétett, a Világbank adataira támaszkodó felmérése szerint az Európában élő migránsok – bevándorlók – tavaly 109,4 milliárd dollárt utaltak haza, és ezzel világszerte 150 millió ember megélhetését biztosították.

A legnagyobb összeget, 20,6 milliárd dollárt Oroszországból utalták át, majd Nagy-Britannia (17,1 milliárd), Németország (14 milliárd), Franciaország (10,5 milliárd), Olaszország (10,4 milliárd) és Spanyolország (9,6 milliárd) következik. Ezekre az országokra jut az európai átutalások teljes összegének mintegy 75 százaléka.

Néhány európai ország gazdaságában alapvető fontosságúak a hazautalások, így például ezek a moldovai GDP 22 százalékát és a koszovói hazai össztermék 17 százalékát teszik ki.

Néhány kelet-európai országon kívül főleg észak-afrikai és közép-ázsiai államok függenek a legerősebben az európai - főleg orosz és francia - hazautalásoktól.

Az átutalások egyharmadának, 36,5 milliárd dollárnak a címzettje 19 balkáni, baltikumi és kelet-európai ország volt, a maradék 72,9 milliárd 50 Európán kívüli fejlődő országba került. Az átutalások évi összege jellemzően 1500-3200 dollár.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!