szerző:
hvg.hu

A Transparency International Magyarország szerint a Paks II. beruházás titkosítása nem állja ki az alkotmányosság próbáját, ezért álláspontjukat és a részletes szakmai érveiket az Alkotmánybírósággal is megosztották.

Az Országgyűlés március 3-án fogadta el a Paksi Atomerőmű-beruházással összefüggő adatokat 30 évre titkosító törvényt. A Transparency International Magyarország szerint a nemzet biztonságát éppen, hogy nem a gigantikus volumenű atomerőmű-beruházás évtizedekre történő titkosítása szolgálja, ezért nyílt levélben arra kérték Áder János köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a törvényt, ám az államfő nem hallgatta meg a kérésüket.

A parlamenti képviselők egynegyede az Alkotmánybíróság eljárását kezdeményezte. Az alkotmánybíráknak azt kell eldönteniük, hogy a paksi beruházással összefüggő „üzleti és műszaki adatok, valamint az ezekkel összefüggő döntések megalapozását szolgáló adatok” megismerhetőségének nemzetbiztonsági megfontolásokból 30 évre történő kizárása összeegyeztethető-e Magyarország Alaptörvényével.

A Transparency International Magyarország szerint a Paks II. beruházás titkosítása nem állja ki az alkotmányosság próbáját, ezért álláspontjukat és a részletes szakmai érveiket az Alkotmánybírósággal is megosztották.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!