Megvan a biztos dátum: 2017 nyarán, ha külföldre megy vakációzni, már nem fog roamingdíjat fizetni. Se direktben, se burkoltan. Ezt ígéri az EU illetékes biztosa.

"Az Európai Unióban valószínűleg 2017 második negyedévétől el fognak tűnni a roamingdíjak. Ebben minden bizonnyal nagyon hamar megállapodnak majd egymással a 28 tagállam kormányai, valamint az Európai Bizottság és az Európai Parlament képviselői" - mondta Günther Oettinger, az unió digitális területért és társadalomért felelős biztosa a német RP online oldalán megjelent írás szerint. Ezzel a tagországokban működő mintegy 280 telefontársaság, az uniós hatóság, a tagországok és a fogyasztóvédők belátható időn belül végleg pontot tehetnek az évek óta húzódó ügy végére.

©

Volt már olyan menetrend, hogy már jövőre megszűnt volna a külföldi mobiltelefon-használat különtarifás elszámolása az EU-ban, de mivel ezt a kisebb tagországok több távközlési társasága is elutasította, Brüsszel ezt az időpontot májusban elvetette. Az Európai Bizottság e döntése azonban az Európai Parlamentnek és a fogyasztóvédő szervezeteknek egyáltalán nem tetszett, így az ügyben kompromisszumra kellett jutni - írja az RP-t elsőként szemléző SG.hu. Oettinger most azzal állt elő, hogy ha a roamingdíjakat két év múlva, vagyis 2017 közepétől törlik el az EU-ban, akkor az érintett cégeknek egy évvel több idejük lesz az átállásra, mint azt eredetileg tervezhették.

Az EU-biztos a lépés várható hatásaként említette, hogy a piacon felvásárlási, illetve fúziós hullám indulhat el, mivel a 28 tagállam mintegy 280 telefontársasága úgy válhat versenyképesebbé, ha összekapcsolják a hálózataikat - és onnan már csak egy lépés, hogy a következő években közülük soknak egyesülnie kell. Ez oda vezethet, hogy Európa telekommunikációs ipara globális szinten nagyobb szerepet játszhat majd, ugyanakkor a hatóságoknak figyelniük kell ezzel párhuzamosan a piaci verseny fenntartására.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!