szerző:
hvg.hu

A NAV pénzügyi nyomozói a minap füleltek le egy bűnszervezetet irányító nyíregyházi ügyvédet. A „vállalkozó szellemű” férfi cégtemetőt is működtetett. Ennek ürügyén nagyító alá veszi az Adózóna, hogy ma Magyarországon lehetséges-e legális pénzmosás, vagy jól zárnak a törvény zsilipei.

A nyíregyházi keresztapaként elhíresült jogtudor addig védte rovott múltú klienseit, míg maga is kitanulta szakmai fortélyaikat. Az általa irányított bűnszervezet maffiaszerű eszközökkel és módszerekkel igyekezett akadályozni a bűnüldöző szervek munkáját – írja az Adózóna. A kemény tizenöt év „szorgos” munkájának eredményeként létrejött hálózat védelmében attól sem riadt vissza az ügyvéd, hogy az érdekkörében megindult büntetőeljárásokban közreműködő nyomozókat, ügyészeket feljelentse vesztegetés látszatát keltve, vagy éppen az érintettek elfogultságára hivatkozva.

A nyomozók jelenleg – a NAV közlése alapján – legalább negyvennyolc cégre bukkantak, amelyeket a pórul járt ügyvéd közreműködésével próbáltak meg eltüntetni. A közokirat-hamisítás és csődbűncselekmény gyanújával indult ügyben a pénzügyi nyomozók eddig tizenöt embert hallgattak ki gyanúsítottként, köztük a nyíregyházi ügyvédet és két segítőjét, akiknek az előzetes letartóztatását elrendelte a bíróság.

A pénzmosás gyors és törvényes magyar lehetősége a stabilitás megtakarítási számla, amely nem újdonság a hazai adózásban, hiszen az arról szóló törvény 2013. június végén lépett hatályba, és lényegében 2014. év eleje óta működik ez a szolgáltatás a pénzintézeteknél. Az ok, amiért a szakmai körökben legális pénzmosodának, a kormányzat által viszont adósságrendezési eszköznek titulált adózási lehetőség ismét előkerült, hogy idén július 1-jén változtak a szabályai.

Mint ismert, a számlát befektetési tevékenységet végző hitelintézeteknél lehet megnyitni, és egy megtakarítási értékpapírszámlából, valamint egy pénzszámlából áll. Csak magánszemélyek teljesíthetnek rá befizetést, legalább 5 millió forint értékben, és csak egy alkalommal. Annak, aki később újabb 5 millió forintot parkoltatna ily módon a bankoknál, új számlát kell nyitnia, mert ugyanarra a számlára csak egyszer lehet befizetni.

A számla ugyan nem kamatozik, de a rajta elhelyezett pénzt nagyon olcsón lehet legalizálni. Ez a lehetőség valóságos áldás annak, akit a vagyonosodási vizsgálat réme fenyeget. A szóban forgó jövedelmet azon a napon lehet megszerzettnek (tehát legálisnak) tekinteni, amikor azt a stabilitási megtakarítási számlára befizette a magánszemély.

Az kaszálta a legtöbbet, aki az elsők között nyitott stabilitás megtakarítási számlát. Mindössze 5 évig kell a korábban befizetett összeget a számlán hagyni, és teljesen adómentesen lehet kivenni a pénzt a számláról, s senki nem firtathatja többé a szóban forgó jövedelem eredetét és a konkrét (a számlán történő elhelyezését megelőző) szerzésének időpontját sem.

További részleteket itt lehet olvasni.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!