szerző:
hvg.hu

Simicska Lajos médiabirodalmába 77 százalékkal kevesebb állami reklámpénz áramlott az idei év első hét hónapjában – írta a Világgazdaság.

Idén az első hét hónapban a tavalyi év hasonló időszakához képest egyharmaddal visszaesett az állami hirdetők listaáron számolt reklámköltése a Kantar Media adatai szerint – közölte a VG.

A lap szerint egy évvel korábban a listaáron számolt 19,9 milliárdos állami reklámbüdzséből Simicska Lajos médiacégei még 36 százalékot hasítottak ki, az idei 13,8 milliárdos állami büdzséből viszont már csak 12 százalékot.

©

A Simicska érdekeltségébe tartozó rádiók közül 85 százalékkal visszaesett például a Class FM-en elköltött állami reklámbüdzsé, és a birodalom másik zenei adójánál, a Music FM-nél is 77 százalékos volt a csökkenés.

A szintén Simicska-média Magyar Nemzet is 75 százalékkal kevesebb, listaáron számolva alig 150 millió forint állami reklámhoz jutott ebben az évben. Nagyjából egyharmadával csökkent ebben az évben az állami hirdetések összege a Heti Válasz kiadójánál.

Míg a tavalyi évben a Magyar Nemzet és a Heti Válasz teljes reklámbevételén belül még 52, illetve 49 százalék volt az állami hirdetések súlya a listaáras mérés alapján, idén a Nemzetnél már csak 27, a Heti Válasznál pedig 23 százalék volt ez az arány.

Simicska közterületi reklámcége, a Publimont Kft. is 80 százalékkal kevesebb állami forinthoz jutott idén az első hét hónapban, vagyis a tavalyi 2,7 milliárd forint után be kellett érnie 570 millió forinttal. A szintén hozzá tartozó Euro AWK Kft. pedig mindegyiknél nagyobb, 92 százalékos állami bevételcsökkenést szenvedett el.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!