szerző:
hvg.hu

Visszakért a volt felügyelőbizottsági tagok tiszteletdíjából a Magyar Nemzeti Bank. Per lett belőle, és a bíróság megállapította, hogy jogtalan volt a jegybank lépése – írja a Magyar Nemzet.

A Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottsági tagjainak megbízatása a törvény szerint addig tart, amíg a választások után fel nem áll az új összetételű Országgyűlés. Így történt ez 2014-ben is, május 6-án felállt az új Országgyűlés, de a leköszönő felügyelőbizottsági tagoknak az MNB májusban és júniusban is átutalta a tiszteletdíjat. Amikor észbe kapott, visszakérte a pénzt, de két volt tag, Róna Péter (az LMP jelöltje) és Varga István (Jobbik-jelölt) a májusi tételt nem utalta vissza arra hivatkozva, hogy a felügyelőbizottság májusban is elvégezte a munkáját.

Róna Péter
©

A jegybank perelt, hogy visszaszerezze a pénzt, de a Kaposvári Törvényszék végül Róna Péternek adott igazat, és megállapította, hogy járt a májusi tiszteletdíj – írja a Magyar Nemzet. Róna Péterrel Matolcsy jegybankjának egyébként sem volt jó a viszonya, az elmúlt években több közleményt is kiadtak, amiben Róna Péter ügyeit emlegetik fel.   

Varga Istvánnak a nyugdíjából kezdték vonni a 440 ezer forintos tiszteletdíjat, ő is pert indított, de az ő ügyében nem tűzött ki tárgyalási napot a bíróság.   

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!