szerző:
hvg.hu

A Magyar Bankszövetség arra figyelmeztet, hogy csalók mobiltelefon-társaságok hivatalos ügyintézőinek adják ki magukat, majd közlik a bankkártya-tulajdonosokkal, hogy több mint 100 ezer forintot nyertek, amit úgy kaphatnak meg, ha egy megadott számhoz tartozó telefonkártyára elektronikusan feltöltenek tízezer forintot. A nyereményhez persze sosem jutnak hozzá.

Telefonos csalássorozatra hívja fel a bankkártya-tulajdonosok figyelmét a Magyar Bankszövetség főtitkára. Kovács Levente közleményében azt írja: az elmúlt napokban több tucat, sikeresen megvalósított csalási esetről érkezett panasz, több mint 10 magyarországi bankhoz.

Az elkövetők mobiltelefon-társaságok ügyintézőinek adják ki magukat. Egy állítólagos „nyereményjátékon” elért, 100 ezer forintot meghaladó nyereményre hivatkozva arra kérik az ügyfelet, hogy töltsön fel egy megadott számhoz tartozó telefonkártyára elektronikusan 10 ezer forint körüli összeget. A feltöltés végrehajtása ellenére az ígért nyereményhez a károsultak természetesen nem jutnak hozzá.

Ezekben az esetekben a kártyabirtokos önszántából, szabályos pénzügyi tranzakciót hajt végre a telefonkártya feltöltésével, így a bank részéről nincs lehetőség a tranzakció visszavonására, az összeg visszafizetésére - figyelmeztet a főtitkár.

Azt kérik, hogy a hasonló esetek elkerülése érdekében, nyeremény reményében ne töltsenek fel ismeretlen telefonkártyákat az emberek, bankkártyájuk adatait pedig fokozott óvatossággal kezeljék, ne adják ki se telefonos megkeresések, se közösségi oldalon történő felhívások esetén.

Aki a csalók áldozatává vált, forduljon a rendőrséghez - teszi hozzá a Bankszövetség főtitkára.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!