szerző:
hvg.hu

Jól ismert szituáció előtt áll az amerikai adminisztráció: ismét felbukkant az államcsőd esélye. Előfordulhat, hogy napokon belül be kell zárni az USA közintézményeinek egy részét, mert a kongresszus republikánus többsége nem szavazza meg az október első napjától érvénye lépő új költségvetést, így a kormány csak aktuálisan befolyó bevételeiből tud gazdálkodni.

Megismétlődhet a két évvel ezelőtti "államcsőd" az USA-ban, azaz elfogadott költségvetés hiányában a kormány kénytelen lehet bezárni az állam intézmények egy részét. Újrakezdődik – foglalja össze lakonikusan az amerikai törvényhozás és az Obama-adminisztráció között kialakult patthelyzetet a CNBC. A vita középpontjában a Planned Parenthood családvédelmi központ költségvetése áll. Egy abortuszellenes csoport videója szerint a szervezet részt vett abortusszal elvett magzatok szöveteinek illegális kereskedelmében – írja a Napi.hu. A felvételek szerint a szöveteket orvosi kutatásokban használták fel. A Planned Parenthood tagadja a vádakat, állítása szerint a videót úgy szerkesztették, hogy jelentősen eltorzítsa és félreinterpretálja a tevékenységüket. Tevékenységükben semmi illegális nincs.

Több tucat republikánus kongresszusi képviselő azzal fenyegetőzik, hogy nem szavazza meg a költségvetést, ha nem vágják meg a Planned Parenthood állami támogatását. A törvényhozás költségvetési bizottságának legutóbbi jelentése szerint a szervezet évente 450 millió dollárt kap a büdzséből. Ez töredéke a durván 3,6 ezer milliárdos szövetségi büdzsének. Az ellenzéki republikánus képviselők egy része az ideiglenes megoldás lehetőségeit tervezgeti, miszerint elfogadnának egy törvényt, amely átmenetileg finanszírozná a közigazgatást, kivéve a Planned Parenthoodot.

A hét végén azután John Boehner, a képviselőház republikánus elnöke rátett egy lapáttal: bejelentette, hogy előrehozza az év végére tervezett lemondását a posztról. A lépést azzal indokolta, hogy ennek köszönhetően elkerülhetik a több hónapos párton belüli utódlási harcot. Így viszont módja van a következő három napban benyújtani egy sor törtvényjavaslatot, amelyek biztosítják a közigazgatás működését.

Ezek a jogszabályok tartalmazni fogják a Planned Parenthood finanszírozását – így van esély arra, hogy a kisebbségi demokraták egy része is támogassa őket. Ugyanakkor Boehner kezdeményezi egy kongresszusi vizsgálóbizottság felállítását a családvédelmi szervezet ügyének áttekintésére.

Mindeközben elfogadott költségvetés hiányában a pénzügyminisztérium napokon belül, a 2014/2015-ös költségvetési év végén kifut a rendelkezésére bocsátott forrásokból, és a kormány elkezdheti bezárni intézményei egy részét: a szolgáltatásokat felfüggesztik, az alkalmazottakat kényszerszabadságra küldik.

További részleteket itt lehet olvasni.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!