szerző:
hvg.hu

Kész a törvénymódosítás, itt-ott átírják az adózás szabályait: elég lesz egy x és egy aláírás a NAV-nak, és megcsinálják az szja-bevallásunkat. Három kategóriába sorolják a cégeket, attól függően, hogy jól viselkednek-e. Kedvezményekkel halmozzák el az elektromosautó-tulajdonosokat és a fuvarozókat.

A kormány jóváhagyta az adózás egyszerűsítéséről szóló törvényjavaslatot, és a nemzetgazdasági miniszter ma benyújtja a parlamentnek – jelentette be Tállai András, parlamenti és adóügyekért felelős államtitkár,aki pár hete miniszterhelyettesként a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) új vezetője lett.

A javaslat szerint már jövő évtől egyszerűsödik a személyi jövedelemadó (szja) bevallás. 2016 tavaszán, a 2015-ös szja-bevallás határidejéig az adózók egy részének már lehetősége lesz, hogy egy jóváhagyással engedélyezze a NAV-nak, hogy készítse el helyette a bevallását. Erre jövőre mintegy 1,5 millió embernek lesz lehetősége, ugyanis csak azok vehetik igénybe, akiknek egy munkáltatótól származik a jövedelme, és nem kaptak semmilyen adókedvezményt.

Tállai András
©

2017-től viszont már majdnem mindenki élhet ezzel a lehetőséggel, mintegy 3,5-3,8 millió adózó. Attól kezdve az adózók kapnak a NAV-tól egy bevallási ajánlatot, amit jóvá kell hagyniuk vagy javítást kell kérniük. Tállai András azt mondta, szeretnék, ha ez minél inkább online felületen zajlana.

Besorolják a cégeket

A törvényjavaslat szerint 2016 I. negyedévétől 3 kategóriába sorolják a cégeket. Lesznek

  1. megbízható
  2. átlagos
  3. kockázatos

társaságok.

A megbízható kategória elég szűk körre fog vonatkozni. Egy ilyen cég legalább 3 éve működik. Az elmúlt 5 évben nem volt 3 százaléknál, illetve 500 ezer forintnál nagyobb adótartozása. 5 éve az adószámát sem függesztették fel. És a jutalom ezért: ezeknek a cégeknek gyorsabban fog dolgozni a NAV, kisebb szankciót kapnak, és az áfavisszatérítése határideje a jelenlegi 70 helyett 45 nap lesz.  

Az átlagos kategória lényege, hogy ide sorolják majd a nem megbízható és nem kockázatos cégeket.

A kockázatos cégek azok lesznek, amelyek felkerültek a 100 millió forintnál nagyobb adótartozással rendelkező, nagy adótartozók listájára. Vagy a feketefoglalkoztatók listájára. Vagy például üzletbezárással büntették őket a kereskedelemben. Az ezzel járó hátrány: ezek a cégek semmilyen előnyt nem fognak élvezni Tállai elmondása szerint.

Boldogok lesznek az elektromosautó-tulajdonosok

Mert a jövőben nekik nem kell fizetniük

  1. regisztrációs adót
  2. átírási illetéket
  3. gépjárműadót
  4. cégautóadót

A fuvarozók még boldogabbak lehetnek

Kapnak ugyanis egy csomó kedvezményt:

  1. A külföldi úthasználati díjat teljesen levonhatják majd a helyi iparűzési adóból, a belföldi útdíjnak pedig a 7,5 százalékát.
  2. Ha teherautót vesznek, nekik nem kell vagyonátruházási illetéket fizetniük.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!