szerző:
hvg.hu

Az elsők között bocsátja árverésre az állam a Simicska Lajos és Nyerges Zsolt agrárcégei által bérelt földeket. Az üzletemberek 2051-ig bérelhetik az érintett földeket, így az új tulajdonosnak mindenképp egyezkedni kell velük.

A kormány az elsők között bocsátja árverésre a Simicska Lajos és Nyerges Zsolt érdekeltségébe tartozó agrárcégek földterületeit - írta az Agrárszektor.hu.

Ez abból a listából derül ki, amelyet a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) csütörtök éjfélkor tett közzé a honlapján. Az árverések november 16-án kezdődnek, egyelőre öt megyére tette közzé felhívást. Árveréseken a 3 hektárnál nagyobb földeket értékesítik, a kisebb földeknek nyilvános hirdetések útján keresnek gazdát. Összesen mintegy 380 ezer hektár állami területet, zömmel szántót adnak el.

Simicska bérli e festői tájat
©

Az érintett területeket a Mezort csoporthoz tartozó Lajta-Hanság Zrt., a Sárvári Mezőgazdasági Zrt. és a Szombathelyi Tangazdaság Zrt. bérli, mégpedig 2051-ig érvényes haszonbérleti szerződésekkel, így az új tulajdonosnak majd a bérlő társaságokkal kell egyezkedni a haszonbérleti díjakról. Ebből jogi vita is kerekedhet, ha az új tulajdonos kevesli az államilag megállapított bérleti díjat.

2014-ben a Simicska-Nyerges-féle mezőgazdasági cégek 25 ezer hektár után vehettek fel uniós területalapú támogatásokat.