szerző:
hvg.hu

Kiderült, a 2024-es olimpiai pályázatunkhoz készített megvalósíthatósági tanulmányt részben egy olyan tanulmányra alapozták, amelynek készítésében Habony Árpád is részt vett 2002-ben. Habony annak idején komoly olimpiai mozgalmár volt: egy sajtónyilvános eseményen azt mondta, "a templom és az iskola mellett a sportpálya a közösségformálás legfontosabb színtere".

Habony Árpád, a miniszterelnök tanácsadója részt vett annak a 2002-es megvalósíthatósági tanulmánynak az elkészítésében, amelyet átdolgoztak a 2024-es olimpiai rendezéséért beadott magyar pályázathoz - adta hírül a 444.

Bár az idén júliusban Lausanne-ba küldött, több mint ezer oldalas megvalósíthatósági tanulmányt üzleti titoknak minősítették, de százoldalas kivonatában többször hivatkoznak egy 2002-es tanulmányra, amelyet még Deutsch Tamás akkori sportminiszter rendelt meg a PricewaterhouseCooperstől.

©

A 2002-es tanulmány készítői között egy ember van, aki a mai napig befolyásos közszereplő, mégpedig Habony Árpád volt kendobajnok és koronaőr.

A 2002-es dokumentumban kitűzött cél még a 2012-es olimpia volt, ami nem jött össze. A tanulmányt azóta többször átdolgoztatta a Budapesti Olimpiai Mozgalom. A 2012-es időpont előbb 2016-ra, majd 2020-ra, végül 2024-re módosult.

Habony: A templom, az iskola és a sportpálya

Habony annak idején alvállalkozóként, a 2010-ben megszüntetett CCC + Bogner Kulturális Kommunikációs és Tanácsadó Kft.-vel vett részt a tanulmánykészítésben. 2002 márciusában elő is adott a témáról egy galyatetői tanácskozáson, az előbbi cég igazgatójaként. Ő már akkor szorgalmazta - amit 2014 végén a Nemzetköi Olimpiai Bizottság is elhatározott -, hogy ne csak egy város rendezhessen olimpiát. "Feszítő problémát jelent, hogy Budapest egy önálló kis országként létezik Magyarországon belül. Vagyis nem biztos, hogy jó, ha megerősítjük ezt a konfliktust azzal, hogy Budapestet iszonyú beruházásokkal még inkább kiemeljük az ország egészéből" - érvelt a 2002-es Habony.

Az MTI tudósítása szerint még azt is mondta Galyatetőn: "a templom és az iskola mellett a sportpálya a közösségformálás legfontosabb színtere.”


 

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!