szerző:
hvg.hu

Úgy fest, sokba lesz a magyar államnak a portugál DanCake vállalattal való arcoskodás, a bíróság ítélete szerint a 8 éves pereskedésben a cég győzött, ez pedig akár 110 millió eurós kártérítést is jelenthet. Nem jól választottak ellenfelet, a portugál cég a világ második legnagyobbja a kekszgyártásban.

Ismét "diadalmaskodott" a magyar finesz, egy kis cég bemószerolta világ második legnagyobb kekszgyártóját, a magyar bíróság meg annak ellenére felszámolta a az itteni leányvállalatot, hogy az rendezte tartozását az ugribugrival szemben. Nem kellett volna arcoskodni, több mint 30 milliárdba is fájhat az államnak az ész nélküli erőfitogtatás.

A Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központja (International Centre for Settlement of Investment Disputes, ICSID) által 2012 és 2015 között jogvita miatt lefolytatott eljárásban a választott bírói eljárás első szakasza a portugál DanCake kekszgyártó vállalat győzött a magyar állammal szemben. A bíróság döntése szerint Magyarország a Fővárosi Törvényszék vonatkozó ítéletein keresztül megszegte a külföldi befektetések védelmére vonatkozó alapelveket. A 8 évnyi pereskedést lezáró végleges ítélettel szemben nincs helye fellebbezésnek. A vállalat tudomása szerint ez az első alkalom, hogy Magyarország pert veszített a nemzetközi fórumon, így az ítélet fontos mérföldkövet jelent abban a folyamatban, melynek célja a külföldi befektetések védelmének megfelelő biztosítása az országban.

A döntés után az eljárás az utolsó szakaszához ért, melynek célja annak megítélése, hogy a portugál vállalat milyen pénzügyi kompenzációt kapjon. Ez a szakasz 2015 októbere és 2016 októbere között zajlik, a végső ítéletet pedig várhatóan 2017 márciusában fogja meghozni a bíróság.

Igazi nagykutyába kötött bele a magyar állam
A portugál DanCake vállalatot 1979-ben alapították. A cég kekszeket, kétszersülteket és süteményeket gyárt, és több mint 80 országba exportál világszerte. Partnerei közé tartoznak a vezető kereskedelmi láncok, beleértve a Lidl, az Aldi, a Walmart, a Tesco, az Auchan és számos más áruházakat. A DanCake jelenleg a világ második legnagyobb vajaskeksz-gyártója.

A DanCake független nemzetközi tanácsadók elemzésére alapozva összesen 110 millió euró (34,4 milliárd forint) kártérítésre tart igényt az 1997-es befektetésének, valamint a potenciális üzleti haszon elmaradásának kompenzációjaként. Ez tartalmazza a DanCake Portugália közvetett veszteségét, valamint a nyolc évig tartó jogvita rendezéséből eredő költségek megtérítését is.

1996-ban a DanCake vállalat a Danesita márka terjeszkedésének elősegítése érdekében akkori értéken 22 millió eurós befektetést eszközölt Magyarországon, és ezzel több mint 70 magyar munkavállaló számára teremtett munkahelyet. 2006-ban egy beszállító fizetésképtelenség miatt a vállalat felszámolását kezdeményezte egy kevesebb mint 10 ezer euró összegű lejárt tartozás miatt. Annak ellenére, hogy a DanCake a beszállító felé rendezte tartozását, és a hitelezőkkel megállapodásra jutott a cég megmentéséről, a Fővárosi Törvényszék felszámolta a vállalatot.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!