szerző:
hvg.hu

A privatizálandó állami földek új tulajdonosai jelentősen felverhetik a földbérleti díjakat, miután egy szerződéses kitétel lehetőséget ad az árak piacosítására. A mostani, hektáronként 24-25 ezer forintos bérleti díjat 50-60 ezer forintra is növelhetik. A földeladásokat a Simicskáék által bérelt földekkel kezdik.

Kétévente frissíthetik bérleti díjaikat a piaci viszonyoknak megfelelően azok a leendő földtulajdonosok, akik az állami földekből vásárolnak be a közeljövőben – adta hírül a pénteki Világgazdaság.

Mint arról anno beszámoltunk, a földeladást mindjárt azokkal a földekkel kezdi az állam, amelyeket a Simicska Lajoshoz köthető agrárcégek bérelnek hosszú távra. Simicska – akárcsak más földtulajdonosok – évtizedekre elnyerte a földek használati jogát, 2051-ig vannak szerződései. A 2001-ben kötött szerződések ráadásul a piacinál lényegesen alacsonyabb, hektáronként 24-25 ezer forintos bérleti díjat állapítanak meg, miközben a piaci ár 50-60 ezer forint.

©

A bérleti díj azonban kétévente felülvizsgálható, így bárki is lesz a privatizált Simicska-bérlemények tulajdonosa, nagy valószínűséggel felveri az árakat. Az erre lehetőséget adó szerződéses kitétel nem tartalmaz felső korlátot a díjra.

Simicska Lajos és Nyerges Zsolt a Mezort csoporton keresztül, a Lajta-Hanság Zrt., a Sárvári Mezőgazdasági Zrt. és a Szombathelyi Tangazdaság Zrt. révén bérel földeket. Az általuk használt jó minőségű termőföldekre már november közepén megindulhat a licit.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!