szerző:
hvg.hu

Az orosz állami nukleáris óriáscég, a Roszatom a követező 10 év alatt 50 százalékra kívánja emelni bevételeiben az export részesedését – írta meg az Atomernergiainfo.

Tíz év alatt ötven százalékra akarja emelni bevételeiben az export részesedését a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern. Nyikolaj Szolomon, a cégcsoport pénzügyi igazgatója, egyben vezérigazgató-helyettese a napokban egy konferencián azt mondta: ez az arány ma még csak 35 százalék körül van, de az arányszám nagyban függ a valutaárfolyamoktól is, mert a válság előtt 30 százalék volt, és ha a következő másfél évtizedre ma látszó dollárkurzus magasabban marad a tervezettnél, akkor ez az 50 százalékot is meghaladhatja.

A Roszatom ott növeli a leginkább jelenlétét, ahol jelentősebb igény van az atomenergetikára – írja a Roszatom magyar sajtóoldala hozzátéve, hogy ilyenek a fejlődő országok. Szolomon a portál szerint arról is beszélt, hogy az orosz állami konszernnek jelenleg 29 folyamatban lévő és 55 potenciális atomerőmű-építési megrendelése van, és a következő tíz évre szóló külföldi megbízásainak összértéke pedig már több mint 100 milliárd dollár.

©

Azt a kiegészítést már mi tennénk hozzá, hogy ebben az összegben a Paks II. 10 milliárdos orosz hitelösszege is benne lehet, igaz, a magyar atomerőmű-építés még egyáltalán nem biztos – például azért, mert a projektet az EU tiltott állami támogatás gyanúja miatt is vizsgálja.