szerző:
hvg.hu

Meg lehet-e gyengíteni a korábbi főoligarcha mezőgazdasági érdekeltségeit?

    A kormányfő negyedszázados bizalmasából az év elején a haragosává lett Simicska Lajos vállalatbirodalmának három fő pillére az építőipar, a reklámbiznisz és a mezőgazdaság. A néhány év alatt a magyar építőipar legnagyobb vállalatává lett, Simicska-féle Közgép kiszorítása a piacról már a tavasszal, az M4-es sztráda építésének leállításával elkezdődött. Az akció eredményességét jelzi, hogy a vállalat máris nagyszabású elbocsátásokra kényszerül. A hirdetési piacon a fővárosban húzódik a frontvonal, ahol az önkormányzat bejelentette: szerződést bont Simicska Mahir Cityposter Kft.-jével. A hvg.hu tegnap adta hírül, hogy a harmadik pillér, a korábbi kormánykedvenc oligarcha - állami földeket használó - agrárérdekeltségei is veszélybe kerülhetnek. A kormány ugyanis az állami földek egy részének értékesítését tervezi, az új tulajdonosok pedig jelentősen felverhetik a földbérleti díjakat, miután egy szerződéses kitétel lehetőséget ad e díjak piacosítására. A földeladásokat éppen a Simicskáék által bérelt földekkel kezdik - írtuk tegnap.
    A milliárdos mezőgazdasági érdekeltségeit összefogó Mezort Zrt. vezérigazgatója, Purgai Ferenc azonban bizakodik. Az ugyancsak Simicska kezében levő Magyar Nemzet online változatában azt állítja, hogy a 2013 decembere előtt kötött földbérleti szerződéseket a jelenlegi szabályok szerint nem érintheti a bérleti díj emelése, márpedig a Mezort földjei ilyenek. Purgai szerint e szabályok módosításához kétharmados parlamenti többségre lenne szükgség.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!