szerző:
hvg.hu

A világ jegybankjai az utóbbi években folyamatosan növelték aranytartalékaikat, hogy csökkentsék a dollárnak való kitettségüket, de a Magyar Nemzeti Bank ezt is másképp csinálja. Még érdekesebb, hogy hol tárolja az 1992 óta stagnáló aranytartalékot a magyar állam.

1992 októbere óta egy uncia aranyat nem vett a Magyar Nemzeti Bank, holott a világ jegybankjai az elmúlt négy és fél évben folyamatosan növelik az arany arányát tartalékaik között, hogy csökkentsék a dollárnak való kitettségüket - írta a Világgazdaság csütörtökön.

©

A 65 tonnás magyar aranytartalék 1989 májusában apadt 3 tonnára, a pénzt arra használták, hogy az adósságokban vergődő ország ne menjen csődbe.

Az MNB nem szállt be az aranyvásárlásba akkor sem, amikor 2001-től 2012-ig 300 dollárról 1900 dollárra ugrott az aranyárfolyam. Az utóbbi években az arany ára 1200-1400 dollár köré korrigált, de a magyar jegybank továbbra is ellenáll a csábításnak. Az MNB által publikált adatból kiderült, hogy az aranytartalék idén október végén is 3 tonnát tett ki.

A jegybank a lapnak ezt a köevtkezőképp indokolta: folyamatosan figyelemmel kísérik a legfrissebb nemzetközi tendenciákat az aranytartalék kezelésének terén, és a befektetési megfontolások mellett minden lehetséges szempontot (például a befektetések biztonságát) messzemenően figyelembe véve hozzák meg döntéseiket. Szerintük az ország sérülékenységének szempontjából az aranyat és a devizaköveteléseket is tartalmazó nemzetközi tartalékok nagysága, nem pedig az összestétele számít.

VG úgy tudja, a magyar aranykészletet az MNB Londonban tárolja, bár nem tudni, milyen formában, és melyik bankban. A lap valószínűsíti, hogy a London Bullion Market Associaton által kibocsátott, a befektetőknek leginkább ajánlott Good Delivery aranytömbökben tárolják a pénzt.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!