szerző:
hvg.hu

Súlyos krízis van Nepálban a bénító üzemanyaghiány miatt. Hétfőn emberek százai álltak sorban a fővárosban, Katmanduban, hogy tűzifát vegyenek.

A nepáli kormány tűzifa kiárusítással próbálja enyhíteni az országot megbénító üzemanyag válságot.

©

A világ 20 legszegényebb országa közé tartozó államban szeptember 23. óta súlyos üzemanyagválság van, ugyanis az egyetlen útvonalon, India felől naponta nagyjából 5-10 üzemanyagszállító tartálykocsi érkezik, míg korábban napi 300 volt az átlag.

Nepál India és Kína között fekszik, importjának kétharmada Indiából érkezik. Kínába Nepálból mindössze egyetlen közút vezet, amely azonban jelenleg csak korlátozottan használható a pusztító áprilisi földrengés miatt.

A nepáliak egy része és a kormány India nem hivatalos gazdasági blokádjának tartja a kereskedelmi útvonalak lezárását, amellyel szerintük Újdelhi megbosszulja az egyik indiai közösséget is hátrányosan érintő új alaptörvényt. A szeptember 20-án hatályba lépett új alkotmány elleni demonstrációkon csaknem ötven ember halt meg eddig.

Október elseje óta az autósok nem tankolhatnak, nincs kerozin a repülőgépekbe, korlátozták a légi közlekedést.

A kereskedelmi útvonalak lezárása miatt gyógyszerből és élelmiszerből is egyre kevesebb van az országban.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!