szerző:
hvg.hu

Hagyományos román termékként regisztráltatná a kürtőskalácsot a román agrárminiszter-jelölt. De kié is igazából az édesség?

Achim Irimescu, a romániai mezőgazdasági miniszteri tárca várományosa jelentette be, hogy román különlegességként védetné le aközkedvelt édességet.

A Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület hamar nyílt levélben fordult a leendő romániai mezőgazdasági miniszterhez. A levélben leírták, hogy a kürtőskalács első írásos említése 1450-ből származik, és a termék első receptjének a leírása zabolai gróf Mikes Mária 1784-ben kiadott szakácskönyvében olvasható.

„Azért volt fontos, hogy a miniszter tudomására hozzuk ezeket az információkat, hogy mielőtt román terméknek nyilvánítaná a kürtőskalácsot, legyen tisztában azzal, hogy ez egy székely-magyar termék. Kár lenne most egy elhamarkodott döntéssel rossz útra terelni a kürtőskalács történetét” – mondta a Kossuth Rádió Határok nélkül című műsorában Grüman Róbert, a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület elnöke.

Bőjte Csongor Csíknádfalva polgármestere még tovább ment: „a kürtőskalács a székelyeké, sem nem a magyaroké, sem nem a románoké, az kimondottan a székelyeké” - számolt eb a vitáról a híradó.hu.