szerző:
hvg.hu

Nincs tiltott állami támogatás a Paks II.-ben, és csak egy rutineljárás a kormány szerint, hogy Brüsszel vizsgálatot indít az atomerőmű bővítésével kapcsolatban, ezúttal tiltott állami támogatás után kutat.

A Paks II. projekt nem tartalmaz állami támogatást és a beruházást egy racionális befektető is megvalósítaná, mivel a projekt várható megtérülése magasabb, mint a befektetett tőke költsége – reagált a Miniszterelnökség az Európai Bizottság bejelentésére, mely szerint vizsgálatot indít az atomerőműnek nyújtott beruházási támogatás ügyében.

A közlemény kitér arra is, hogy az orosz hitel nem került lehívásra. A kormánynak Brüsszel felé azt kellene cáfolnia, hogy az oroszokkal kötött szerződés paraméterei úgy vannak kalibrálva, hogy egy magáncég, piaci alapokon is kötne ilyen szerződést. Ennek ellenkezőjét egy neves energetikai szakember levezette pár hónapja.

A kormánynak nincsenek jó napjai, múlt héten már kapott egy komoly pofont, Brüsszel ugyanis bejelentette, hogy kötelezettségszegési eljárást indít a Paks II. közbeszerzései ügyében, és melegen ajánlotta, hogy amíg vizsgálódnak, addig a kormány függessze fel a beszerzéseket.

Ha a most bejelentett vizsgálatban Brüsszel tiltott állami támogatást találna, az jó eséllyel az atomerőmű-bővítés végét jelentené.

A Miniszterelnökség viszont közleményében azt írja, a közel kétéves egyeztetés során és a jelenlegi döntésben sem merült fel tiltott állami támogatás gyanúja. A magyar állásponttal ellentétes állítást az Európai Bizottság sem fogalmazott meg, azonban mint ahogy azt Margrethe Vestager biztos asszony is kiemelte, "tekintettel a paksi projekt nagyságrendjére és jelentőségére", átfogó vizsgálatot folytatnak le.

A kormány áll a vizsgálat elé, és bizonyítani fogja, hogy a beruházás nem tartalmaz tiltott állami támogatást – írja a tárca, valamint azt, hogy elkötelezett a konstruktív párbeszéd mellett, aminek köszönhetően idén áprilisban az Európai Unió már jóváhagyta az üzemanyag-ellátási szerződést, szeptemberben pedig közölte, hogy a beruházás energiapolitikai, klímapolitikai, energiabiztonsági és nukleáris biztonsági szempontból is megfelel az Euratom-szerződésben foglalt célkitűzéseknek.

A kormány ugyanakkor elkötelezett amellett, hogy a Paksi Atomerőmű állami tulajdonban maradjon, mivel szerinte csak így garantálható Magyarország energiabiztonsága, valamint a lakosság részére az olcsó és a vállalkozások számára a versenyképes árú villamos áram.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!