szerző:
hvg.hu

Elismerte a Nemzeti Adó és Vámhivatal, hogy évekkel ezelőtt hibásan állapította meg az öröklési illeték mértékét, amelyet egy bejegyzett élettársi kapcsolatban élő férfinak kellett megfizetnie. A hivatal a bejegyzett élettársat távoli rokonnak minősítette, ahelyett, hogy a jogszabályban előírt módon a házastársakra vonatkozó szabályokat alkalmazta volna. Most visszafizetik a több mint 310 ezer forintnyi hibásan kiszabott illetéket – olvasható a Háttér Társaság pénteki közleményében.

Az 57 éves Gábor és párja majdnem 20 évig éltek együtt, 2009-ben az elsők között kötöttek bejegyzett élettársi kapcsolatot. Gábor párja 2012-ben elhunyt, minden vagyonát bejegyzett élettársára hagyta. Bár a bejegyzett élettársi kapcsolat ténye az adóhatóság előtt ismert volt, a NAV távoli rokonságnak minősítette a kapcsolatukat, és a legmagasabb illetékkategória alapján szabta ki az illetéket. Az illeték kifizetése komoly terhet rótt a férfire, akinek párja elvesztése mellett még az anyagi nehézségekkel is meg kellett küzdenie.

Gábor három évvel később a Háttér Társaság honlapján található jogi tájékoztatót olvasgatta, ott jött rá, hogy az adóhatóság hibásan állapította meg az illetéket: a bejegyzett élettársakra a házastársakra vonatkozó szabályokat kell ugyanis alkalmazni, így egyáltalán nem kellett volna öröklési illetéket fizetnie. A Háttér Társaság jogsegélyszolgálatához fordult, ahol segítettek neki összeállítani egy kérelmet a jogellenesen megállapított illeték visszaigénylésére.

Az adóhatóság alig három hét alatt áttekintette az iratokat, gyorsan elismerte tévedését, és rendelkezett az illeték visszautalásáról.

Dombos Tamás, a Háttér Társaság jogsegélyszolgálatának munkatársa szerint több tanulsága is van az esetnek. Egyrészt felháborító, hogy évekkel a bejegyzett élettársi kapcsolat bevezetése után még mindig vannak állami hatóságok, amelyek nincsenek tisztában a jogintézményre vonatkozó legalapvetőbb jogszabályi rendelkezésekkel sem. Másrészt biztató, hogy a NAV hosszas pereskedés helyett azonnal elismerte a hibát, és rendelkezett a pénz visszafizetéséről. Ehhez viszont arra is szükség volt, hogy az érintett tájékozódjon jogairól, és kiálljon a saját igaza mellett – magyarázta.

A bejegyzett élettársi kapcsolat intézményét a 2009-ben vezették be Magyarországon: ez alapján az azonos nemű párok egy a házassághoz nagyon hasonló családjogi intézmény, a bejegyzett élettársi kapcsolat keretében tehetik hivatalossá együttélésüket. A névviselés és a gyermekvállalás kivételével a bejegyzett élettársak a házastársakkal azonos jogokkal és kötelezettségekkel rendelkeznek.

Az elmúlt évek politikai csatározásai érdemi változást nem hoztak a bejegyzett élettársak jogi helyzetében, így az azonos nemű pároknak továbbra is elérhető a házassághoz hasonló jogi biztonság – hívták fel a figyelmet jogvédők.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!