szerző:
hvg.hu

Két lépcsőben elfogadott, sokakat érintő kisebb-nagyobb módosítások az adórendszerben: mindezeket részletesen tartalmazza a HVG Adó 2016 különszáma. A 484 oldalas kiadvány 15 törvényt közöl teljes terjedelemben, a módosításokkal egységes szerkezetben, eltérő betűtípusokkal kiemelve az év elejei és az évközi változásokat. A kommentárok a Nemzetgazdasági Minisztérium és más adószakértők közreműködésével, sok-sok példával készültek.

Milliók számára okozhat megkönnyebbülést a bevallási rendszer reformja, az, hogy szimplább jövedelem-összetétel esetén a személyi jövedelemadóban már mindenki az adóhivatalra bízhatja számadását a bevételeiről és az adójáról. 2016-tól 1 százalékponttal csökken az szja-kulcs, emiatt módosul a különböző kedvezmények (gyerekek utáni, ifjú házas és önkéntespénztári bónuszok) számítása is.

A vállalkozások számára új jelszó lesz 2016-tól a megbízhatóság: az adóhivatal negyedévente minősíti, osztályozza az adózókat és jutalmakat, büntetéseket oszt: kit, mi illet. A megbízhatóságnak tíz kritériuma lesz, és az ezeknek megfelelő adózóknál rövidebb lesz az adóvizsgálat maximális ideje és kevesebb az adóbírság, a mulasztási bírság, meg a fizetendő késedelmi kamat is.

Bevonult egy másik új kifejezés is a könyvelők, könyvvizsgálók és a cégvezetők világába: ez az IFRS. A nemzetközi pénzügyi standardokat fokozatosan kell (és választhatóan lehet) átvenni. Kiadványunk bemutatja, hogy ez milyen módosításokkal, papírmunkával, esetenként „kettős könyveléssel” jár a társasági adóban, illetve a helyi adókban. A könyveléssel, adótanácsadással foglalkozók számára már az idei év közepétől megváltozott a számlázás módja, januártól így lesz ez a többi olyan vállalkozásnál is, amelyek időszakos elszámolású ügyleteket végeznek.

Az új paragrafusok könnyítéseket és egyszerűsítéseket is tartalmaznak. Ilyen például, hogy a környezetkímélő autók tulajdonosai mentesülhetnek a regisztrációs, a gépjármű-, a cégautóadó, valamint az átírási illetékek alól. A fuvarozók gépjárműadója is csökken. Megszűnik a kötelező ellenőrzés a végelszámolóknál.

Ugyanakkor szigorodik az adóregisztrációs eljárás, és csak két évig igényelhető vissza az áfa. EU-s nyomásra újra lesz pálinkaadó – párlatadójegy formájában –, s a vadon gyűjthető termények értékesítése után is kell adózni.

A HVG különszáma hagyományosan bemutatja az illetékek és a számvitel változásait is, külön fejezetben, sok példával segítve a felhasználók munkáját.

A különszám már kapható az újságárusoknál és megrendelhető közvetlenül a HVG kiadónál is. A kiadvány nyomdába adását követően nyújtotta be az Országgyűlésnek a kormány a NAV átalakításáról szóló törvényt, amely máris több módosítást tartalmaz, például az adózás rendjében, a társasági adóban és a helyi adókban. Ezeket elfogadásukat követően a HVG a várhatóan 2016 januárjában megjelenő tb-különszámában részletesen ismerteti.

Keresse az újságárusoknál, vagy rendelje meg kedvezményesen a kiadótól!

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!