szerző:
MTI

A görög bankok feltőkésítését célzó pénz utolsó részletet kedden utalják át – jelentette be az euróövezeti pénzügyminisztereket tömörítő Eurogroup elnöke hétfőn. Jeroen Dijsselbloem azt mondta, hogy "a négy legnagyobb görög bank feltőkésítése a terveknek megfelelően a végéhez közeledik, az utolsó részletét kedden folyósítják" az Európai Stabilitási Mechanizmus forrásaiból.

Az Európai Unió, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap nyáron hagyta jóvá a 2010 óta már harmadik, ezúttal 86 milliárd eurós mentőcsomagot Görögországnak.

Az összesen 86 milliárdos mentőcsomagból eredetileg 25 milliárd euró szolgálta volna a görög bankok feltőkésítését. Később a várható szükségletet 10 milliárd euróra korrigálták, hétfőn pedig azt mondta a Eurogroup elnöke, hogy "a teljes procedúra 5,5 milliárd euróba került".

Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági ügyekben illetékes tagja szerint idén stabilizálódik a görög GDP, és jövőre már 0,7 százalékkal nő.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!